Головні принципи у навчальній діяльності «Деражнянського центру професійної освіти».

Новації сьогодні нечасто доводиться зустрічати в закладах професійно-техічної освіти. Уявіть ситуацію: учень, вмостившись зручно в крісло водія, міцно затискаючи кермо в руках, щодуху тисне на газ і… їде, щоправда, у віртуальну подорож. І такі практичні заняття, безперечно, захоплюють не лише майбутніх шоферів, а й самих викладачів. І вдвічі приємніше, що такі нестандартні підходи до навчання запроваджують не десь у містах-мільйонниках, а у нас, на Хмельниччині, в звичайному селі Голосків.

Історія справжніх змін, реорганізації та розвитку для Голосківського професійного аграрного ліцею  розпочалася в 2016 році, коли цей навчальний заклад віді- йшов у підпорядкування державного навчального закладу «Деражнянський центр професійної освіти». Та процес, так би мовити, справжнього переродження ліцею розпочався у вкрай важкий час: типове училище, яке розраховане як мінімум на 400 учнів, дихало на ладан і з великими потугами навчало 40 учнів.
Однак дирекція центру, оцінивши ситуацію, прийняла рішення не допустити закриття Голосківського відділку, а навпаки взяла курс на розвиток. Заручившись підтримкою найстійкіших педагогів (бо більша частина звільнилась, адже не вистачало учнів і годин), почали активно працювати над підготовкою навчальної бази для навчання фахівців сільського господарства. Таким чином у 2018 році на базі Голосківського відділку створено Навчально-практичний центр із підготовки та перепідготовки фахівців агропромислового виробництва.
Завдяки попередньому директору Миколі Черкаському, завідуючій відділком Лаззат Мазурковій і всім працівникам центру в Голоскові відбулися разючі зміни: ремонт навчальних кабінетів, відкриття медійного центру, встановлення сучасних віртуальних тренажерів для вдосконалення вмінь кермування та закріплення знань з правил дорожнього руху. До речі, такий тренажер на ринку в середньому коштує 120 тисяч гривень, проте в центрі самотужки створено три. Проект і реалізація задуму належить викладачу спецдисциплін, керівнику гуртка технічної творчості Миколі Романову. Тепер, незалежно від погодних умов, учні центру мають можливість закріплювати навички водіння у навчальних класах та лабораторіях.
Зараз у стінах навчального закладу здобувають такі професії: «Слюсар з ремонту сільськогосподарської техніки  та устаткування», «Тракторист сільськогосподарського виробництва», «Водій автотранспортних засобів категорії «С». А в майбутньому планується ліцензування професій та підготовка фахівців за професією екскаваторник, бульдозерист і водій навантажувача.
Загалом за чотири роки спільної кропіткої праці Голосківський відділок повністю відновив діяльність, тож тепер кількість учнів за регіональним замовленням збільшилася більш ніж удвічі. А ще на базі навчального закладу проходять курси підвищення кваліфікації для незайнятого населення.
І на досягнутому тут зупинятися не збираються, бо це не властиво для великого педагогічного колективу однодумців «Деражнянського центру професійної освіти», для яких принципово важливо, щоб професійно-технічна освіта була на високому рівні, бо це хороше підґрунтя для майбутніх фахівців, і це та основа, на якій тримається цілий пласт робітничих професій.