Отримають 30 випускників, які наберуть із чотирьох предметів 790 балів і більше (зокрема, 200 балів з одного предмета). Таку постанову ухвалила Верховна Рада України. Премії стануть додатковою фінансовою підтримкою для талановитих випускників, закладів середньої освіти поточного року зі всіх регіонів України, які підписали договір з закладом вищої освіти України.

Цьогоріч, інформують у Центрі громадського моніторингу та контролю, понад 380 тисяч осіб братимуть участь у зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО). ЗНО-2021 складатимуть цьогорічні випускники шкіл, а також учні й студенти професійно-технічних закладів і коледжів, які цього року отримують повну середню освіту. Тести писатимуть випускники попередніх років, які хочуть вступати до вишів цього року.
Реєстрація учасників триватиме до 5 березня на сайті testportal.gov.ua. Щоб зареєструватись, необхідно обрати категорію особи, а потім створити і заповнити реєстраційну картку. Підготувати комплект документів і подати його відповідальній особі у закладі освіти (до 1 березня включно). Випускники попередніх років повинні надіслати документи до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. 
Кожен учасник ЗНО повинен подати оформлену реєстраційну картку з сайту testportal.gov.ua і засвідчену копію паспорта громадянина України. Випускникам минулих років необхідно додати копію документа про повну загальну середню освіту. Основна сесія ЗНО буде безкоштовною і триватиме з 21 травня до 15 червня.
Для державної підсумкової атестації потрібно написати чотири тести. Обов’язковими є два предмети: українська мова та математика. Третій на вибір — або історія України, або іноземна мова. Четвертим може бути один із таких навчальних предметів: історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова. Цьогорічні випускники також можуть обрати додатковий п’ятий предмет із запропонованих для ЗНО. Результати основної сесії учасники дізнаються до 30 червня.
На відміну від минулого року, в 2021 році МОН обіцяє, що учні зможуть пройти пробне тестування. Пробне ЗНО платне і коштуватиме від 195 до 255 грн. залежно від регіону. «Кожен зареєстрований учасник зможе скласти тест з одного навчального предмета, а також додатково завантажити тестові зошити з будь-яких навчальних предметів із переліку та пройти тестування вдома, внести 10–14 квітня свої відповіді до спеціального сервісу, щоб 16 квітня отримати результати пробного ЗНО», — зазначив міністр освіти Сергій Шкарлет. Пробне ЗНО відбудеться 10 квітня.
У 2021 році, як і попередні роки, буде організована додаткова сесія ЗНО. Її проводять для осіб, які з поважних причин не мають можливості взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Це — учні, які проживають на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей або на лінії зіткнення, учасники операції об’єднаних сил, а також ті, хто не зміг взяти участь в основній сесії з поважних причин. Причину пропуску основної сесії ЗНО необхідно підтвердити відповідним документом.
Реєстрація на додаткове ЗНО відбудеться 6-18 травня включно. Додаткову сесію проведуть з
29 червня до 16 липня. Її результати оприлюднять до 23 липня.