Кам’янець-Подільський цілком має право вважатися студентською столицею Поділля. Нині у дев’яностотисячному місті функціонує два класичних університети, сім коледжів, медичне училище – заклади, в яких близько 20 тисяч здобувачів освіти набувають фах за десятками різних спеціальностей і напрямків: від аграрних до мистецьких, від технічних, економічних до медичних і військових. Невдовзі на теренах Кам’янеччини з’явиться ще один вищий навчальний заклад – Кам’янець-Подільський державний інклюзивний інститут.

Відповідне рішення минулого тижня прийняв під час свого засідання Кабінет Міністрів України. Згідно з розпорядженням уряду, новий виш з’явиться шляхом приєднання до нього Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу. На це планується витратити 3,2 мільйона гривень.
Директор Подільського спеціалізованого навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу, заслужений працівник освіти України, кандидат економічних наук, доцент Мар’ян Тріпак розповів, що наразі в очолюваному ним коледжі, який є державним навчальним закладом фахової передвищої та вищої освіти, навчається 500 юнаків і дівчат. 50 з них пересуваються лише на візочках і спеціальних ходунках. Заклад здійснює підготовку здобувачів за освітнім ступенем бакалавр, молодший бакалавр та за освітньо-професійним ступенем фаховий молодший бакалавр. Навчання відбувається за спеціальностями «Соціальна робота», «Облік і оподаткування», «Економіка» та спеціалізацією «Економічна кібернетика» і «Психологія». Студенти з інвалідністю І-ІІІ груп забезпечуються стипендією та перебувають на державному утриманні  (безкоштовне чотириразове харчування, безкоштовна цілодобова медична  допомога). У навчальному закладі створені всі умови для надання можливості здобувати освіту особам із числа маломобільних груп населення.