Професор Подільського державного аграрно-технічного університету Анатолій Рудь все своє трудове життя підтверджує давньою і простою істиною — науковцями, професорами не народжуються, ними стають. Найнаполегливіші, найнастирливіші в досягненні мети люди неспокійної вдачі.

Народився він 9 серпня 1946 року в селі Слобідка Підлісноолексинецька Городоцького району. Батьки — Володимир Васильович і мати Ганна Максимівна. І коли після закінчення школи Анатолій виявив бажання вступати на агрономічний факультет Кам’янець-Подільського сільськогосподарського технікуму, батьки вибір сина — продовжити рід хліборобський — схвалили. Закінчивши з відзнакою цей навчальний заклад, він вступив до Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту на спеціальність «Механізація сільського господарства», з часом закінчує ще один факультет вишу за фахом «Професійне навчання. Механізація сільськогосподарського виробництва та гідромеліоративних робіт».
Відтак, у подальшому Анатолій Володимирович усе своє трудове життя пов’язує з альма-матер, де проходить шлях від старшого викладача до доцента кафедри, заступника декана факультету заочного навчання, заступника декана факультету механізації сільського господарства. А з 1991 року і дотепер обіймає посаду завідувача кафедри агроінженерії і системотехніки.
«Дієвий, наполегливий, ініціативний, постійно націлений на пошук, не заспокоюється на досягнутому, зарекомендував себе досвідченим, високопрофесійним спеціалістом, який плідно займається удосконаленням конструкцій сільськогосподарських машин та розробкою інноваційних педагогічних технологій у вищій школі, працює з аспірантами, пошуковувачами та магістрантами», — так характеризує Анатолія Рудя доктор економічних наук, професор ректор ПДАТУ Володимир Іванишин.
Крім того, ним підготовлено і видано підручники для студентів агротехнічних вишів, кілька монографій; він — автор та співавтор понад 500 наукових праць, має 50 авторських свідоцтв і патентів на винаходи, які запроваджені у виробництво. Йому присвоєно звання заслуженого працівника освіти України, Міжнародною академією наук екології і безпеки життєдіяльності — професора, академіка. Він також відзначений багатьма державними та галузевими нагородами, його включено до книги «Науковці України — еліта держави», а також він увійшов до літопису «Успішні професіо­нали України».
Анатолій Володимирович вже не перший рік очолює раду первинної організації ветеранів Подільського державного аграрно-технічного університету, а нещодавно його обрали заступником голови Кам’янець-Подільської міської ветеранської організації.
Ім’я Анатолія Рудя нині також добре відоме крає­знавцям та журналістській спільноті Хмельниччини. Він є науковим редактором та співавтором книг-енциклопедій про села Городоччини «Слобідка Підлісноолексинецька» та «Підлісний Олексинець», які були рекомендовані до друку центром досліджень історії Поділля НАН України при Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка.
Свій ювілейний день народження Анатолій Рудь зустрів у розквіті творчих сил, збагачений життєвим досвідом, сумлінною довгорічною працею, доброзичливими стосунками з колегами, студентами, журналістами та краєзнавцями Кам’янеччини, друзями, ветеранами міста над Смотричем. Він заслужив у них беззаперечну глибоку повагу і шану. Тож нехай Ваша, шановний Анатолію Володимировичу, життєва дорога в’ється по висхідній, нагороджує здоров’ям, щастям, радістю та всіма земними благами.