Із початком військових дій на сході України, відкрилася ще одна болюча сторінка історії нашої держави. За роки війни, на превеликий жаль, країна втратила кращих своїх синів – Героїв, які, не шкодуючи свого життя, боронили й відстоювали незалежність Батьківщини та її неподільність.
Біда об’єднала всіх: від школярів, які розмальовували листівки на фронт, волонтерів, які практично цілодобово тримали руку на пульсі життя бійців – до науковців, які постійно працюють над новими проєктами, розробляючи військову амуніцію.

Характерно, що Україна завжди славилася надзвичайно талановитими спеціалістами в багатьох галузях. Наших науковців охоче переманюють за кордон, однак любов до України, небайдужість до її майбутнього не залишають їм вибору – вони працюють на благо своєї держави.
Так, нещодавно у Хмельницькому національному університеті відбулася знакова й довгоочікувана подія – презентація та громадське обговорення наукової роботи, що подана на здобуття Національної премії України ім. Бориса Патона. Вчені представили науково-практичні розробки – комплекс унікальних засобів екіпірування для наших бійців.

Мова йде про створення найважливішого засобу захисту життя військових – надлегкого й гнучкого бронежилету, що захищає  від куль, осколків та колючо-ріжучих предметів. До речі, раніше жилети були досить громіздкими та важили щонайменше 10 кілограмів. А вага жилета нового покоління, який розробили автори проєкту, — всього лише 2,5 кілограма. Раніше легкі бронежилети виготовляли з волокон, що просочувались вологою і з часом втрачали куленепробивні властивості, а завдяки запропонованим технологіям вдалось виготовити бронежилети з підвищеними захисними властивостями.
До речі, товариство з обмеженою відповідальністю ТОВ «РА.ДА» вперше в Україні налагодило серійний випуск бронежилетів різних видів, які постачаються для Збройних сил України та НАБУ.
А ще бійці отримають куленепробивні шоломи, протиосколкові  ковдри, льотно-технічне обмундирування – і це ще неповний перелік розробок науковців. Серед них навіть такі потрібні  шкарпетки і білизна з унікальними  дезодоруючими властивостями, що можуть використовуватися до сорока діб без прання. Адже під час бойових дій за частки секунди вирішується, чи буде людина жити. І саме від того, як швидко боєць зреагує на небезпеку, чи комфортно йому в екіпіруванні, чи не відволікає його  підвищена температура та надмірна вологість, залежить не тільки здоров’я, а й життя. Тому підхід до створення екіпірування має бути комплексним.
Цікаво, що весь процес виготовлення – це науково-практичні розробки, починаючи від технологій обробки волокон, створення тканин – до виготовлення одягу та виробів спеціального призначення. Вони, що важливо, за якістю відповідають кращим зарубіжним аналогам та й дешевші.
Варто наголосити на використанні унікальних технологій, наприклад, у наданні текстильним матеріалам світлостійких, вогнезахисних та антибактеріальних  властивостей, що перешкоджають вигорянню тканин на сонці, займанню в полум’ї та захищають від дії шкідливої патогенної мікрофлори. 
Також вченими розроблено сигнальні елементи, які призначені для попередження бійця про  наведення  прицілу снайпера. Світловий сигнал  перетворюється у звуковий «індивідуальної тривоги» в навушниках бійця. Запропоновані сигнальні елементи інтегруються у структуру спеціально спроєктованої тканини, так званого «розумного текстилю».
До речі, швидкість реагування військових на небезпеку та їх комфорт  визначаються конструкцією одягу. Зручність маніпулювання деталями одягу, наявність елементів, що трансформуються та змінюються, наявність    додаткових захисних елементів і високі гігієнічні властивості забезпечуються підбором спеціальних матеріалів у багатошаровому одязі. 
Представлена робота виконана надзвичайно потужною командою – колективом вчених і виробників Київського національного університету технологій та дизайну, Херсонського національного технічного університету, Націо­нальної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного і ТОВ «РА.ДА»: докторами технічних наук Ю. Г. Сарібєковою, О. В. Чепелюк, О. Я. Семешко, Н. В. Остапенко, доктором мистецтв О. В. Колосніченко, доктором технічних наук П. І. Ванкевичем, кандидатом військових наук А. Д. Черненком, А. С. Прохоровсь­ким (на фото на 1-й стор).
Зокрема, при обговоренні роботи виступили члени вченої ради, професори та науковці Хмельницького національного університету, які зазначили, що основними перевагами розробки є охоплення повного циклу виробництва одягу й виробів спеціального та військового призначення (починаючи від сировини й тканин – до готової продукції).
У цілому робота колективу на­уковців і виробників є неоціненним внеском в обороноздатність держави, особливо зараз, коли йде війна.
Потрібно зазначити, що  розроблені одяг та засоби захисту  призначені не тільки для військових. Пожежники, рятувальники, поліцейські – неповний перелік тих, хто використовуватиме їх в мирній Україні. Загальний економічний ефект від впровадження результатів роботи становить майже 1,943 мільярда гривень.
Таким чином, створені технології виробництва конкурентоздатного текстилю та виробів спеціального і військового призначення спрямовані на виконання державного замовлення у сфері речового забезпечення силових структур, яке відповідає концепції Загальнодержавної цільової економічної програми розвитку промисловості на період до 2020 року.
Крім того, розробки авторського колективу сприяють збільшенню обсягу промислових виробництв з переробки і випуску інноваційної продукції, збереженню існуючих і створенню нових робочих місць, забезпеченню споживачів продукцією власного виробництва, імпортозаміщенню текстильних матеріалів і виробів спеціального та війсь­кового призначення, а отже – підвищенню обороноздатності нашої країни.
Ключовою думкою виступаючих, яка прозвучала на зустрічі-презентації, є те, що представлена робота має значну практичну значимість, оскільки здійснено не тільки промислову апробацію, але й масове виробництво новітніх матеріалів з різних волокон, що дозволяє заміщувати імпорт. До того ж, простежується і соціальна спрямованість представленої роботи, оскільки з’являться багатофункціональні матеріали та вироби для людей з вадами рухів, а також для населення в умовах пандемії COVID-19. 
…Війна – це надважке випробування для всієї країни. Вона безжально виснажує і забирає людські життя. Однак до перемоги маємо прийти разом, у тому числі й завдяки розробкам науковців.