Знаменну віху в історії цього навчального закладу відзначили минулої п’ятниці. Аби вшанувати ювілярів, до Хмельницького приїхали гості чи не з усієї України. За минулі десятиліття випускники колишнього електромеханічного технікуму розлетілися не тільки нашою країною, а й успішно працюють за кордоном. Багато з них посідають керівні освітні, державні посади, розвивають власний бізнес. Тож привітати зі святом альма-матер зібралося чимало охочих, але найбільш представницькою, зрозуміло, була делегація Національного університету «Львівська політехніка», бо Хмельницький політехнічний фаховий коледж — підрозділ цього поважного вищого навчального закладу.

Перед початком урочистих заходів гості оглянули виставку, на якій студенти та викладачі продемонстрували власні технічні розробки, винаходи, оглянули прекрасний музей, де представлені документи та експонати з історії міста та коледжу.
А заснування електромеханічного технікуму припадає на першу половину 60-х років минулого століття, коли керівництву Хмельницького заводу трансформаторних підстанцій (нині — ТОВ «Укрелектроапарат») стало зрозуміло, що вкрай потрібні кваліфіковані кадри. Тож велику роль у створенні і будівництві технікуму відіграв тодішній директор заводу М. Петраш, він постійно цікавився проблемами технікуму, надавав велику практичну допомогу. За короткий час при допомозі базового підприємства ХЗТП створили й обладнали 12 кабінетів і лабораторій. А в першому наборі 157 юнаків і дівчат вступили на два відділення — «Електромашинобудування» та «Обробка металів різанням». Збігали роки, зміцнювалась матеріальна база технікуму. В закладі обладнали механічні та слюсарні майстерні, відкрили нову спеціальність: «Технік-технолог з експлуатації верстатів з ЧПУ». Велика увага приділялася розвиткові технічної, наукової і художньої творчості. У 80-х роках якісно нового рівня сягнула методична робота.
З 1984 року колектив очолив Микола Бодарецький — заслужений працівник освіти України, академік. Завдяки його ініціативі, енергії та наполегливості технікум посідав одне із перших місць на Поділлі серед споріднених закладів. Тут відкрили нові спеціальності: «Обслуговування комп’ютерних та інтелектуальних систем та мереж», «Менеджмент у виробничій сфері», «Програмування для електронно-обчислювальної техніки та автоматизованих систем», «Економіка підприємства». Розпочалася підготовка фахівців із семи спеціальностей, разом з основною спеціальністю студенти отримують посвідчення оператора ЕОМ, бухгалтера малого підприємства, водія категорії  В, відкрили заочне відділення. У лютому 1991 року технікум одним із перших закладів України отримав статус коледжу.
У 2014 році директором обрали  Вадима Овчарука. Нині він — доктор економічних наук, доцент, разом із досвідченим колективом викладачів, впевнено примножує освітні, наукові здобутки закладу. 23 березня 2015 року ХПК було приєднано до Національного університету «Львівська політехніка». Це дало новий поштовх для розвитку коледжу, щороку кількість студентського контингенту зростає. У 2018 році вперше за історію існування навчального закладу проведено додатковий зимовий набір випускників професійно-технічної освіти.
Якісна навчально-виробнича підготовка забезпечується і тісними зв’язками з виробничими підприємствами краю, серед яких залишається ТОВ «Укрелектроапарат», — одне з провідних підприємств трансформаторобудування України, країн СНД, а на Поділлі — лідер серед промислових підприємств, обличчя і візитна картка регіонального електротехнічного машинобудування.
Завдяки угоді з американськими партнерами заклад отримав 60 місць за ліцензованою програмою «SOLIDWORKS». Це дало змогу видавати сертифікати для роботи не тільки в Україні, а й в Європі та США. Крім того, з метою підготовки сертифікованих фахівців з розробки та експлуатації комп’ютерних мереж, інтернет-інструментів та програмування розпочато співробітництво з американською компанією Cisco Networking Academy.
Звісно, серед багатьох гостей, які активно обговорювали минуле та сьогодення коледжу, були й ветерани, бо завдяки їхній праці за 55 років навчальний заклад випустив майже 20 тисяч фахівців.
Під час урочистостей привітання на адресу викладачів, студентів, усіх, хто причетний до освітнього процесу, прозвучали і з вуст секретаря Хмельницької міської ради Віталія Діденка та заступника керівника апарату обласної ради Тетяни Зеленко. Українськими піснями привітав ювілярів ансамбль «Козаки Поділля».
За словами директора Вадима Овчарука,  важливою оцінкою діяльності педагогічного колективу Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка» є високі рейтинги навчального закладу, конкурентоспроможні випускники, традиційне лідерство за підсумками вступної кампанії. Так само дорогим для Хмельницького коледжу стало гасло львівських політехніків — «Docendo discimus» —  навчаючи — навчаємось, яке закарбоване на фасаді освітньої установи.