Здається, вчора у Ярмолинцях, де свого часу професійні кадри кувало ремісниче училище (засноване 1905 року) і продовжував його традиції міжшкільний виробничий комбінат, відкрили філію Хмельницького професійно-технічного училища № 8. Нині ж Державний навчальний заклад «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти» відзначив уже своє двадцятиріччя.

Вагому роль у створенні навчального закладу відіграли колишні заступник начальника обласного управління освіти і науки Октавіан Коханко, голова державної районної адміністрації Василь Волощук. Значний внесок у досягнення за будівельним підприємством «Модерн», заводом продовольчих товарів «Агропрод», СТОВ «Маяк», Ярмолинецький «Агробуд», ЗАТ «Хлібоприймальне товариство», «Держлісгосп»…
Потужна кузня робітничих кадрів з кожним роком нарощувала-примножувала здобутки на обласному, загальнодержавному й міжнародному рівнях. Впродовж семи років обдаровані учні закладу представляли Україну на престижному Міжнародному конкурсі молодих зварників «Золотий кубок Linde» в чеському місті Фрідек-Містек. У 2010-му тоді ще ліцей увійшов до книги «Флагмани освіти України». А скільки заклад має дипломів й золотих медалей за участь у конкурсі «Сучасні заклади освіти» (ледь не щороку у різних номінаціях)! Активна злагоджена діяльність гуртків, клубів, секцій завжди сприяла гучним перемогам у спортивних змаганнях, аматорських творчих фестивалях, виставках декоративно-прикладного мистецтва, численних конкурсах агітбригад серед закладів професійної освіти Хмельниччини.
Ефективна діяльність інженерно-педагогічного колективу та його відповідального керівника Василя Мельника посприяла тому, що 2017 року ліцей реорганізували в Державний навчальний заклад «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти». Тоді ж до його складу ввійшов Говорський професійний аграрний ліцей. А уже в 2019-му на базі закладу за рахунок державного бюджету відкрили навчально-практичний центр за професіями слюсар-ремонтник, слюсар механоскладальних робіт, слюсар-інструментальник, слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин і тракторів, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування. Встановили новітнє обладнання для навчання і молоді, і дорослого населення.
«У центрі впроваджують дуальну форму навчання в групі швачок, кравців, які проходять виробниче навчання на підприємстві, а потім закріплюють знання під час виробничої практики в умовах того ж підприємства, — розповідає директор Василь Мельник. — Майстри, викладачі спецдисциплін використовують освітні програми навчання, засновані на модульно-компетентнісній методиці. Динаміка освітніх пропозицій закладу впродовж двадцяти років говорить сама за себе, адже, розпочавши з п’яти, нині навчаємо двадцяти дев’яти професій. І це ще не межа!».
Сучасний заклад має усе необхідне не лише для успішного навчання конкурентоспроможних на ринку праці фахівців, але й для гармонійного розвитку особистості: спортзали, спортивний майданчик, гуртожитки, їдальню, бібліотеки з читальним залом, комп’ютерні класи, навчально-виробничі майстерні, лабораторії, полігон, маневрові майданчики для практичного навчання водінню тракторів та автомобілів, навчальне господарство, пункт технічного обслуговування…  Налагоджена ефективна співпраця з майже 40 підприємствами, серед них: ДП «Ярмолинецьке лісове господарство», «НМТ — Агро», ТОВ «Герром Інвест — Ярмолинці», колективне ремонтно-будівельне підприємство «Модерн», ДП «Красилівський агрегатний завод», ТОВ «Оболонь ОІЛ», ТОВ «Енселко-Агро» та інші.
«Державний навчальний заклад «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти» щоденно вдосконалюється, — гордиться його директор Василь Мельник. — Набувши за 20 років діяльності чималий освітній досвід, він упевнено дивиться в майбутнє, розуміючи виклики сучасності й ставлячи перед собою нові й нові цілі задля підтримки молоді, яка хоче набути потрібну й перспективну професію, та загального економічного поступу України, для якого вихованці ліцею зможуть чимало зробити».