Професійний навчальний заклад із 55-річною біографією. Переможець багатьох конкурсів і номінацій. Коледж, чиї студенти постійно виграють регіональні і загальноукраїнські олімпіади. Усе це і не тільки про Хмельницький політехнічний коледж, що на вулиці Зарічанській у обласному центрі.

Йому і нам хмельничанам дійсно є чим пишатися. Набір у всі навчальні заклади падає, а тут зростає. Цього року надійшло 1500 заяв. Конкурс на деякі спеціальності на стаціонар становив 5-10 чоловік на місце.
Три роки поспіль коледж набирає повний ліцензований обсяг. І то не лише на державну форму, а й на платну. У приміщеннях, розрахованих на 1200 студентів, навчається на третину більше — 1624. Це — найвищий показник в Україні!
Приклад Білла Гейтса
— Сьогодні юнаки і дівчата прагнуть отримати сучасну професію і бути конкурентними на ринку праці, а не гнатися за дипломом про вищу освіту. Приклад багатьох менеджерів світового рівня, зокрема Білла Гейтса, їх наснажує, — розповідає директор коледжу Вадим Овчарук. — Куди б ви не прийшли, вас запитають про те, що вмієте і можете, а не про загальну ерудицію. Ми існуємо в умовах ділового прагматизму. Якщо ти показуєш у роботі результат, можеш стати хоч генеральним директором, хоч президентом компанії.
Моє гасло: «Знання — це бізнес, а бізнес — це знання». Компетенція, яку ми даємо, дозволяє працювати у будь-якій сфері економіки чи виробництва. Для всіх навчальних закладів проблема набрати механіків. У високотехнологічному суспільстві вони вкрай необхідні. Наше відділення за цією спеціальністю — найбільше в Україні. Як і відділення економістів. Ми вносимо свій вклад у те, щоб Україна була серед передових!
Потрібно ризикувати
Вадим Овчарук очолює політехнічний коледж ось уже 16 років. Доктор економічних наук і фахівець у галузі управління. Проходив стажування у США.
Щоб потрапити до складу групи від України довелося взяти участь у конкурсному відборі. До її складу потрапили 13 директорів навчальних закладів і 3 представники від Міністерства освіти.
— Перебування у США справило на мене колосальне враження. Нас особисто прийняв Ентоні Колеман, один із найавторитетніших і найвпливовіших менеджерів у системі профтехосвіти. Завжди буду йому вдячний за щирість і мудрі настанови, — згадує Вадим Володимирович. — Стажування проходило в коледжі «Санта Фе» міста Гейнсвілл штат Флорида, який працює за 50-а програмами. Він — один із найкращих і найпрестижніших у США. Наш коледж — його ровесник, бо теж створений у далекому 1965 році. Тепер маю чітке уявлення в якому напрямку розвиватися.
Разом з нами два місяці навчалися представники інших країн. Теорія чергувалася з практикою. Потім, попри усі наші посади і заслуги, складали іспити. Приємно відзначити, що українці виявилися найздібнішими і так сподобалися організаторам, що ті запросили до себе ще одну делегацію з України. Від чого безумовно буде велика користь нашій державі.
У США я дійшов висновку: щоб розвиватися, потрібно ризикувати і орієнтуватися на кращі світові зразки. А ще необхідно заробляти кошти.
Може, комусь видасться несподіваним, але в США базою освіти є ті коледжі, які колись у нас іменували технікумами. Це проміжна ланка між ПТУ і вузами. В Україні «реформатори» поставили їх у невизначене становище. Говорю це як заступник голови асоціації коледжів України. Річ у тому, що наші посадовці орієнтуються на Європу. А там, за винятком Великобританії, немає технічних коледжів.
Опора на власні сили
— Державне фінансування надходить нам лише на зарплату і погашення частини комунальних послуг. Решту змушені заробляти самі.
— І які ваші здобутки?
— Пропонуємо послуги. Кожен, кому вони подобаються, може з нами співпрацювати.
Перше джерело надходження — контракти зі студентами. Їх удвічі більше, ніж бюджетників. Не ми, а батьки абітурієнтів вирішують робити їм інвестиції у такий спосіб у своїх нащадків чи ні. В такому прогресивному і комерційному місті, як Хмельницький, люди на цьому тямляться. Їхнє рішення на нашу користь свідчить про визнання більше, ніж десятки дипломів і нагород, які ми отримали. Насправді — це кредит довіри! Навіть вступ до нас на заочне відділення вони вважають за честь.
Ми не женемося за кількістю. Нам потрібна висока якість. Тому вирішили готувати молодих людей до ЗНО. Чимало юнаків і дівчат потім стають нашими студентами. Набагато сильнішими, як після школи.
— Щось на зразок підготовчого відділення?
— Так. Практика показала, що таке співробітництво набагато ефективніше і вигідніше, ніж індивідуальне репетиторство. Якщо в другому випадку одне заняття обходиться 200 гривень, а в кінцевому підсумку набігає кругленька сума — 6-9 тисяч гривень, то в нас така послуга коштує лише 800 гривень за 30 годин. З надзвичайно високими результатами. Серед випускників майже немає таких, які би не поступили до нас. Це не означає, що ми комусь робимо поблажки, а навпаки — підтягуємо до рівня своїх вимог.
Перевага практики
Майже 80 відсотків часу студенти політехнічного коледжу присвячують практичній роботі. Для цього тут є всі можливості. Недаремно він отримав «Знак якості». Його здебільшого присуджують підприємствам.
Гордістю закладу є сонячна електростанція на даху другого корпусу. Вона єдина серед коледжів України і встановлена студентами під керівництвом викладачів. 60 панелей генерують майже 3 тисячі кіловат-годин на місяць.
Пишаються тут і новим автомеханічним центром. Він унікальний. Досвідчені майстри під час занять ремонтують автомобілі, а студенти спостерігають за процесом за прозорою перегородкою. І тут же заходять до наставника, щоб під його керівництвом повторити операції.
Набуті знання студенти закріплюють на практиках. Коледж гарно співпрацює з ТОВ «Укрелектроапарат», «Приватбанком», «Укрексімбанком», Компанією «Нестле-Україна», ТОВ «Престиж-авто», ТОВ «Партнер Агроінвест», ТОВ «Бембі», ПрАТ «Хмельниччина-Авто», ТОВ «Офіс-центр», ТОВ «Сіріус Екстружен», ПрАТ «Хмельницька макаронна фабрика», ТОВ «Р.І.Н.О», ДП «Новатор», МКП «Хмельницькводоканал».
— Нещодавно Хмельницький політехнічний коледж вступив до Хмельницького союзу промисловців і підприємців, а також в Об’єднання організацій і роботодавців Хмельниччини. Чого чекаєте від співпраці із ними?
— Нам вкрай необхідне тісне співробітництво з виробничниками і роботодавцями. Бо тільки вони можуть сказати, які їм потрібні випускники і допомогти нам їх підготувати. Хай не тільки запрошують на практику, а й читають лекції в нашому коледжі!
Ми прагнемо виховати не тільки гарних спеціалістів, а й соціально відповідальних громадян, щирих і чуйних людей. Тобто готуємо нове покоління українців, — пояснює Вадим Овчарук. — Найкраще цього можна досягти через участь у благодійності. Щороку проводимо ярмарки студентської творчості. На виручені кошти, а це десятки тисяч гривень, купуємо фрукти, ласощі, одяг та обладнання для підшефного Вовковинецького інтернату. Відвідуємо сиротинець для немовлят та ВІЛ-інфікованих..
Зіткнувшись із людськими проблемами і бідами, наші студенти стають добрішими.
Навчання онлайн
— Сьогодні навчальні заклади змушені перейти на дистанційну форму навчання. Як йдуть справи у вас?
— Хоча ми не є прихильниками останньої, але карантинні заходи змусили до неї вдатися, — каже Вадим Овчарук. — Добре, що наш коледж повністю підключений до Інтернету. І то як стаціонарно, так і в режимі Wi-Fi.
Використовуємо найкращу на сьогодні програму «Майкрософт-Тімс». Коли її впроваджували, то дехто нарікав на складність. Але тепер вона нас здорово виручила! Бо дає можливість гарно розміщати технічні матеріали, а також спостерігати за навчальним процесом. Він не починається, поки в аудиторії не збереться 50 відсотків студентів. Під час занять із кожної пари надходить скрін. Саме воно триває у відеорежимі викладач має бачити обличчя студентів. Директор і заступники віртуально і непомітно можуть зайти на будь-яку пару і контролювати процес.
У нас є сайт, на якому постійно з’являється нова інформація про життя коледжу. Мінімум тричі на тиждень відбуваються якісь заходи, чи з’являються новинки науково-технічної творчості.
Гексакоптер
Нещодавно коледж взяв участь у Львівському економічному форумі. Там були представлені сотні винахідників і десятки підприємств. А от від навчальних закладів тільки НУ «Львівська політехніка» та Хмельницький політехнічний коледж. Наші земляки запропонували два пробних зразки — інтерактивну дошку та гексакоптер.
Останній викликав до себе жвавий інтерес. Це — дрон нового покоління. Його розробник викладач коледжу, доктор технічних наук Олександр Мясіщев. Невеликий за габаритами, літальний апарат здатний піднімати вантажі вагою до 100 кілограмів. І може знайти широке застосування в народному господарстві. Наприклад, при обприскуванні полів.
Політехнічний коледж успішно бере участь і в інших виставках.
Привабливі перспективи
— Чи планує ваш заклад стати вишем?
— В принципі все йде до того, що ми станемо інститутом у складі Національного університету «Львівська політехніка». Маємо досить потужний колектив викладачів. У ньому 3 доктори наук і 11 кандидатів наук. Коли входили до системи НУ «Львівська політехніка», то були на четвертій позиції серед його підрозділів. А сьогодні — на першій.
Розширюємо міжнародне співробітництво. З тим же коледжем «Санта Фе» у США. Нещодавно уклали угоду з торгово-промисловою палатою міста Ерфурта (ФРН). Наші студенти будуть поглиблено вивчати німецьку мову, а потім поїдуть туди на стажування.
Одне слово, бачимо перед собою гарну перспективу і працюємо заради неї.