З 11 липня в Україні набув чинності Закон, який забороняє курити в громадських місцях не лише звичайні та електронні сигарети, але й тютюнові вироби електричного нагрівання.

Тож курцям, які звикли на зупинках громадського транспорту, біля торговельних центрів пускати клуби диму практично на оточуючих від електронних та звичайних цигарок, доведеться за Законом або позбутися цієї шкідливої звички, або робити це лише в строго відведених місцях, так само, як і любителям кальянів, котрі теж під забороною використання в громадських місцях.

Отже тепер заборонено курити не лише в кав’ярнях, ресторанах, на зупинках громадського транспорту, спортмайданчиках, у приміщеннях та на території освітніх і медичних закладів, об’єктів культурного призначення, на підприємствах, а й у ліфтах, готелях, гуртожитках, дитячих майданчиках, місцях загального користування житлових будинків, вокзалах, станціях, у транспорті загального користування (в тому числі й таксі), в аеропортах (крім спеціально відведених для цього місць). У цих установах мають розмістити спеціальні попереджувальні наліпки про заборону паління. На порушників накладатимуться штрафи: для закладів – до 15 тисяч гривень, а для курців – до 340 гривень.

Автори документа зазначають, що насамперед він має захистити українців від пасивного куріння.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, куріння забирає щороку понад один мільйон життів у світі. Важливо озвучити страшну статистику – щорічно в Україні через хвороби, спричинені пасивним курінням, помирає майже 13 тисяч людей. Ця цифра шокує, адже ці громадяни не є курцями, а лише щоденно вдихали тютюновий дим поряд із ними.

Мало хто знає, що навіть після провітрювання накуреного приміщення небезпечні сполуки нікуди не зникають, а осідають на меблі і стіни, забезпечуючи значний токсичний вплив на здоров’я людей.