Несвідомими підлітками легко маніпулювати, управляти, їх можна спрямувати для втілення підступних та злих намірів. Нині, коли переважна більшість батьків розв’язує «дорослі» проблеми, а їхні діти «зависають» у соцмережах, цю обставину й використовують моральні покидьки.

Не так давно в Україні заговорили про так зване «ПВК Редан», що поширилося з росії. І як не додати при цьому, що з тієї мокви розповзається вся гидота, яка хоче отруїти якомога більше на своєму шляху. Назвали себе «ПВК Редан» або «Рьодан», як в одному японському серіалі, в якому діє бандитське угруповання під такою ж назвою. Символи цих підлітків — чорний колір, павуки та цифра 4. Через соцмережу «Вконтакте» підлітків організували для бійок. У найбільших містах росії «павуки» вдалися до особливої жорстокості. Та найстрашніше, що згодом і в українських містах — Києві, Львові, Івано-Франківську, Житомирі, Одесі, Харкові — різними каналами почали поширюватися повідомлення про підготовку бійок. Завдяки діям правоохоронців вдалося запобігти більшості таких збіговиськ. Проте в Харкові були затримані понад 200 підлітків, які зібралися, щоб підтримати флешмоб, який запустила москальня. Загалом на масовий захід вийшли 245 учасників. Серед неповнолітніх було 149 хлопців та 65 дівчат. У них знайшли 17 ножів, кастетів і газових балончиків.
Провокування масових бійок серед молоді та підлітків — це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні, вважають правоохоронці. Начальник головного управління Нацполіції в Харківській області назвав «Редан» задумом ФСБ. І хоч багато хто заперечує такий зв’язок, бо ж й самі учасники розгульних боїв кажуть, що це — «по приколу», вплив на мізки неповнолітніх не можна відкидати. Пригадаймо, до чого призводила координована підліткова гра в соцмережі «Синій кит»? Підлітки вкорочували собі життя за наказом так званих «груп смерті». Отрута їхньої свідомості поширилася знову-таки з московщини. Виплеснути агресію насильницьким способом, до чого закликає «Редан», — це не просто жарт. І недаремно зростає стурбованість суспільства, аби ця зараза не поширювалася й на інші області.
Нещодавно Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук на своїй сторінці Фейсбук звернувся до жителів громади з проханням бути уважним і не проґавити прояви захоплення «Реданом». Проте речниця Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області Інна Глега повідомляє, що Хмельниччина, на щастя, не опинилася під згубним впливом новоявлених «павуків». Та разом з цим ми й справді повинні бути особливо пильними, щоб ця ідеологія не обплела павутинням підлітків, не здатних мислити критично. Не варто забувати, що війна йде не лише на полі бою. У бажанні знищити країну зсередини підступний ворог може використовувати для своїх кровожерливих цілей і наших дітей. Протистояти йому зможемо, якщо діятимемо спільно — батьки, педагоги, громадськість, поліція. Якщо не будемо байдужими та більше часу приділятимемо спілкуванню з рідними дітьми.