У Старокостянтинівській бригаді тактичної авіації імені Петра Франка Повітряних сил Збройних сил України першу в новому навчальному році льотну зміну, а відтак і польотний рік, «відкоркували» командири.

Денна льотна зміна з переходом у нічні польоти відбувалась у складних метеорологічних умовах. Низька температура повітря, перехідний антициклон, обмежена видимість від півтора до двох тисяч метрів з нижнім краєм хмарності у 230-270 метрів, опади у вигляді снігу вимагали від екіпажів навчально-бойових літаків Л-39, бомбардувальників Су-24М та бомбардувальників-розвідників Су-24МР високої концентрації льотної майстерності.
Командир бригади військовий льотчик першого класу полковник Микола Коваленко пояснив, що до командирських польотів залучаються всі льотчики і штурмани від рівня командира ланки і вище.

— Починати черговий навчальний рік з командирських польотів — правило військової авіації, — розповів полковник Микола Коваленко. — До того ж, крім офіцерів бригади, у польотах брав участь і визначений льотний склад інших військових авіаційних частин Повітряних сил та вищих штабів. Ми так розпочинаємо рік задля практичного відпрацювання та удосконалення єдиної методики виконання польотів у хмарах, за хмарами, під шторкою — тобто за приладами із заходом на посадку з використанням посадкових систем.
Незважаючи на складні метеоумови, а з настанням темної пори доби вони значно погіршились і в районі військового летовища пустився рясний сніг, льотна зміна пройшла вдало. Усі наземні служби забезпечення польотів спрацювали надійно і професійно. Командири-льотчики поставленої мети досягли, свої завдання виконали. Льотний рік у бомбардувальників розпочато.
Підбиваючи підсумки минулого року, комбриг підкреслив, що у 2016-му в бригаді було проведено більше 70 льотних змін. Головний акцент при плануванні та проведені заходів з бойової підготовки командування робило на підготовці молодого льотного складу, підвищенні класності та підготовці льотного складу до польотів в складних метеоумовах і при встановленому мінімумі погоди.
— Ми отримали після капітального ремонту три літаки. Підготували п’ять молодих льотчиків до виконання самостійних польотів на Су-24М. Провели на Волині льотно-методичний збір екіпажів бомбардувальної авіації. Враховуючи досвід участі в АТО, льотний склад бригади постійно відпрацьовував нові методи і способи тактики виконання бойових завдань, особливо при польотах на гранично малих висотах з обгинанням місцевості. Визначені екіпажі льотчиків і штурманів постійно несуть бойове чергування і готові до виконання бойових завдань, — підсумував полковник Микола Коваленко.