Плацом Національної академії Держприкордонслужби гордо лине у небо Славень України, стройовим кроком вже доволі впевнено крокують вчорашні абітурієнти. Минулої суботи 317 курсантів закладу урочисто склали присягу на вірність українському народові. Інші з 370 тих, хто цьогоріч поповнив курсантську родину, військовослужбовці за контрактом Держ- прикордонслужби.

Розпочали святкову подію із, на жаль, традиційно сумного: хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав своє життя за Україну. Привітав майбутніх офіцерів голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Петро Цигикал.
Зичили й бажали усіляких гараздів і здобутків задля примноження слави України голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, голова обласної ради Михайло Загородний, міський голова Олександр Симчишин, депутат Верховної Ради України Сергій Лабазюк, керівники правоохоронних і силових структур міста та області, почесні ветерани-прикордонники, рідні та друзі курсантів.
Митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Української Православної Церкви Високопре- освященніший Антоній разом із капеланами освятили юнаків та дівчат, благословивши їх на військову справу.
Курсанти старших курсів – учасники двох Парадів військ на честь Незалежності України теж радо вітали винуватців свята, подарували показовий виступ зі стройової підготовки, який супроводжувався виступом оркестру Національної академії.
Дехто з курсантів буде першим в родині прикордонником, дехто – гідним продовжувачем славної династії. До прикладу, генерал-майор запасу Сергій Треус, за плечима в якого 54 роки вислуги, зізнається, що ніби вчора, хоч 24 роки минуло, на цьому плацу складав присягу його син Андрій, наразі полковник прикордонної служби, учасник АТО, нині присягнула на вірність українському народу внучка Яна (на фото).
«З нетерпінням чекав цієї миті. У мене батько прикордонник, учасник бойових дій в зоні проведення антитерористичної операції. І сьогодні я пишаюсь тим, що продовжу справу свого роду та стану захисником державних рубежів України. Мрію, щоб мною пишалися рідні та весь український народ», — зазначив курсант першого курсу Владислав Кравчук.
Навчатимуться першокурсники на чотирьох факультетах за спеціальностями: безпека державного кордону, право, правоохоронна діяльність, філологія, психологія, телекомунікації та радіотехніка, автомобільний транспорт. Для забезпечення освітньої діяльності в прикордонній академії зосереджено потужний науково-педагогічний склад та створено унікальну навчально-матеріальну базу. Зокрема, науково-педагогічний склад вищого навчального закладу формують 42 доктори наук, 201 кандидат наук, з них 27 професорів, 111 доцентів та 6 старших наукових співробітників.