отримуючи майже 900 тисяч грн. зарплати за місяць

Із початку 2019 року Укрпошта не доставлятиме пенсії, — заявив він.

«Доставка пенсій — гостре питання. По суті, це питання, чи залишиться в Укрпошті 11,5 тисячі відділень, чи 4,3 тисячі», — заявив він. За його словами, наразі 45% українських пенсіонерів отримують пенсії через Укрпошту: їх доставляють тим, хто за станом здоров’я не може прийти в поштове або банківське відділення, живе в сільській місцевості, де немає нічого, крім пошти.
«Мережа банківських відділень скорочується. У 2017 році їх було закрито 827, у цьому — вже понад 700. Причина — економічно невигідно працювати в селах. Відділення Укрпошти — не виняток, у середньому кожне з них щомісяця завдає майже на 3 тисячі гривень збитків. Головна причина збитковості — доставка пенсій за тарифами, нижчими собівартості. На кожній доставці втрачаємо 19 гривень», — пояснює Смілянський.
Він підкреслює, що в Україні унікальна ситуація, адже більшість пошт світу отримують субсидії від держави на утримання некомерційної мережі. Укрпошта ж не може покрити власні витрати. Щоб уникнути такої ситуації, ще в листопаді минулого року Міністерства інфраструктури й економічного розвитку погодили новий тариф і звернулися за узгодженням до Мінсоцполітики та Пенсійного фонду.
«Відтоді нічого не змінилося: 17 наших звернень досі без відповіді. Ми надаємо послугу за тарифами 14-річної давності. Актуалізація пенсійного тарифу не закладена і в проекті держбюджету на 2019-й, — стверджує Смілянський. — Пенсійний фонд не зробив цього навіть після зустрічі з Президентом Порошенком, де було наголошено на необхідності збереження мережі Укрпошти. Тому більше звернень не буде. Ми підготували антикризовий план, який введемо 1 листопада, якщо тариф не змінять.
Це означає, що «Укрпошта» буде змушена оптимізувати мережу в селах, вибудувану під доставку пенсій. Із 1 січня 2019 року ми не будемо доставляти пенсії, закриємо 5–7 тисяч стаціо- нарних відділень, звільнимо частину персоналу». Він додав, що інші універсальні послуги (доставка преси, кореспонденції), як і раніше, надаватимуть по всій країні.
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв стати на заваді припиненню «Укрпоштою» доставки пенсій українцям: «Це неприпустимо – не носити пенсії. Я цього не допущу. Економити хай починають з себе – зі своїх заробітних плат (прем’єр має на увазі надвисокі зарплати топ-менеджерів компанії – ред.). Якщо менеджмент «Укрпошти» не розуміє важливості соціальної функції компанії, і це буде їхня незмінна позиція, я б радив їм усім зібратися, написати заяви і перейти на іншу роботу. Ми призначали їх на конкурсних засадах не для того, аби вони брали в заручники всіх, особливо пенсіонерів, а для того, щоб знаходили правильні ринкові механізми, виконували соціальну функцію і робили компанію багатшою», – заявив Гройсман.
Прем’єр-міністр також наголосив, що нещодавно було призначено незалежну наглядову раду «Укрпошти» й уряд планує звернутися до неї з проханням дати оцінку ситуації та вплинути на керівництво компанії. «Пошта буде доставляти пенсії, це принципово важливо для людей. Українська пошта має працювати для українських громадян», – сказав Гройсман. За його словами, якщо компанії не вистачає коштів – треба думати над розвитком тих напрямків діяльності, які перетворять «Укрпошту» в прибуткову структуру і дозволять платити співробітникам, передусім рядовим листоношам, достойну зарплату. «Я розумію, є проблеми. Але ми наймали управлінців, аби вони ці проблеми вирішували, а не створювали нові», – додав глава Уряду.
Скорочення кількості відділень «Укрпошти» в сільській місцевості – неприпустиме, заявив Президент Петро Порошенко на зустрічі з представниками Кабміну і керівництвом компанії ще 11 липня ц. р. Він тоді зазначив, що в мешканців сіл викликало занепокоєння рішення «Укрпошти» про закриття відділень: «Люди вважають це категорично неприйнятним, і я хочу підтримати їх. Державні підприємства мають виконувати соціальні функції. Коли ми залишаємо людей сам на сам без важливої послуги – це є неприпустимо і не може робитися в односторонньому порядку». Також Порошенко додав, що підвищення тарифів на доставку пенсій або збільшить дефіцит Пенсійного фонду, або скоротить розмір пенсії: «Я підтримаю будь-які ініціативи, котрі підвищать ефективність діяльності «Укрпошти», але вважаю категорично неприйнятним, коли ми виймаємо останні копійки з кишені пенсіонера і таким чином забезпечуємо прибутковість державного поштового оператора. Ми маємо опрацювати іншу модель, і до того, як вона буде затверджена урядом, наполегливо рекомендую утриматися від скорочення мережі в селах».