Цікавий дизайн і для Європи маленькі мотори.  

Ще на початку місяця сімейство третього покоління Logan/Sandero  «показалось»  в Інтернет-мережі  зображеннями оновлених автомобілів, і вони були настільки суттєвими, що, здавалось, до конвеєра не дійдуть. Втім вектор розвитку глобальної гами Renault–Dacia показав, що автовиробник крокує в нову дизайнерську епоху.

Машини змінились суттєво, тепер світлодіодні фари у вигляді покладеної на бік літери «Y» вже в базі, виробник декларує, що світять вони майже на 40% далі від галогенок, ручки дверей зробили під природний хват, антену перенесли на задню частину даху, став більш рельєфним кузов.  Дещо зросла довжина Логана – 4396 мм, колісна база – 2649, він став значно ширшим – 1848, замість – 1733, але й нижчим 1501 проти 1517 мм.

У Dacia Sandero, як і зазвичай, база більш коротша – 2604, ніж у Logan. Та найбільш гармонійно виглядає  крос-хетчбек Sandero Stepway, рейлінги на даху легко трансформуються і тримають 80 кг, кліренс – 201 мм у порожнього авто і 174 в повністю завантаженого. Але зовнішні відмінності від звичайного Sandero разючі, бампери, решітка радіатора, капот – все змінене на догоду виразному дизайну, плюс електрозамок на п’яті двері.

Платформи В0 більше не буде, закладено більш сучасну – CMF, вона є основою автомобілів Renault Clio, Nissan Micra. Сподіваємось, що завдяки нововведенням у автівок буде менше вібрацій, більше комфорту, хоч на задніх колесах все одно барабанні гальма, бо ж треба десь економити. Покращена безпека, європейська Dacia в базі має шість подушок, систему автоматичного гальмування та контролю сліпих зон. В початкових комплектаціях буде круїз-контроль та обмежувач швидкості, в опціях – клімат-контроль, електроручник, датчик дощу, камера заднього виду, парктроніки спереду і ззаду, хетчбеки вперше зможуть поставити люк. Зрозуміло, що машини оснащатимуть різними комп’ютерними та аудіосистемами, але в Європі не буде півторалітрового дизелю, тож так їм і треба. Більш того, бензинові мотори лише літрові: базовий атмосферний 1.0 SCe (65 коней), такого ж об’єму турбований TCe – 95 коней, а ще цікавий літровий турбований – Eco-G, ця газова модифікація на пропані матиме 100 коней, але тільки з шестиступеневою механікою, для інших версій будуть доступні варіатор і п’ятиступка. Виробник каже, що з повним баком (50 л) та балоном (40 л) він проїде 1300 км – незрозумілий показник, не можна визначити, скільки транспорт «бере» на бензині і на газу окремо, чи він працює тільки разом, як дизель на газу?  Що тут скажеш, цікава овчинка, а начинка?.. Мотори такого об’єму в наших умовах довго не живуть, сподіваємось, в Україну приїде краща пропозиція. Кажуть, в Європі авто почнуть продавати в грудні.