Державні лісогосподарські підприємства Хмельниччини торік виручили від продажу деревини 607,6 мільйона гривень

 Як повідомляє пресслужба Хмельницького ОУЛМГ, торік підвідомчі підприємства Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства реалізували понад 525 тисяч кубометрів необробленої деревини на суму 607,6 мільйона гривень. Великим попитом користувалася деревина дуба, дещо менше – сосни й інших порід. У зв’язку з подорожчанням газу зріс попит комунальних підприємств та населення на дрова. Незважаючи на обмежене лісокористування, лісівники краю задовольнили попит споживачів повністю.

Продаж деревини вівся переважно на ауціонних електроних торгах і через популярну онлайн-платформу електронних публічних закупівель Prozorro.   Ця електронна платформа об’єднує понад 35 тисяч державних і місцевих органів влади та підприємств (замовники товарів, робіт, послуг) і майже 250 тисяч комерційних компаній (постачальники).

Замовники оприлюднюють оголошення про тендери в системі Prozorro, а постачальники надають свої комерційні пропозиції. Це відбувається через модуль електронного аукціону, доступ до якого замовники і постачальники отримують через електронні майданчики, авторизовані системою Prozorro.

Вперше в Україні з ініціативи державних лісогосподарських підприємств Хмельниччини в грудні минулого року започатковано торги в новому форматі, який дає можливість всім покупцям попередньо, прямо на складах підприємств здійснити огляд лісопродукції, яку виставили на аукціонні торги.

Адреси, геолокацію складів і торгових майданчиків для зручності покупців товарна біржа «Подільська» виставляє на своєму сайті завчасно. А всю продукцію лісівники формують у лоти за фактичними діаметрами, довжиною, сортами, породним складом тощо. Це стало ще одним кроком до удосконалення механізму реалізації необробленої деревини, дало можливість спростити процедуру купівлі продукції, яка відповідає технічним завданням та виробничим цілям.

Як зазначив начальник Хмельницького ОУЛМГ Петро Пешко, споживач гарантовано купує те, що бачить. А це в свою чергу забезпечує прозорість та відкритість ринку, дозволяє знизити можливі виробничі ризики та гарантує рівні умови всім учасникам торгів.

Електронні торги по-новому проходятьу два етапи. Спочатку покупці з багатьох регіонів України оглядають на складах держлісгоспів лісопродукцію і реєструються.Потім відбуваються самі електронні аукціонні торги на товарній біржі «Подільська».

Завдяки нововведенню поліпшилася якість торгів, встановилися реальні й справедливі ринкові ціни.

 Фото Подільські вісті