На Хмельниччині накопичено понад 250 тонн небезпечних хімічних речовин

Під час чергової наради, що відбулась сьогодні у Славуті і на який обговорювався хід утилізації заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів, директорка Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Ганна Богданович зазначила, що у ході інвентаризації непридатних та заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів, в Хмельницькій області накопичено 253,5 тонн прострочених хімічних засобів захисту рослин, які й досі зберігаються в 11 місцях на території краю.

Як повідомляє пресслужба ОДА, аби зменшити цей обсяг небезпечних хімічних засобів, за ініціативи голови обладміністрації Сергія Гамалія на Хмельниччині успішно реалізуються заходи, передбачені Програмою охорони навколишнього природного середовища області на 2021-2025 роки. На такі цілі у поточному році з обласного бюджету виділено понад 6 мільйонів грн.

Тож, впродовж року заплановано очистити 9 таких місць зберігання, в яких знаходяться майже п’ятдесят тонн непридатних та заборонених хімічних засобів захисту рослин, а до кінця року планується утилізувати 81 тонну хімікатів.

Після реалізації цього проекту залишаться ще три місця зберігання хімзасобів – місто Волочиськ (92 тонни), місто Полонне (68,2 тонни) та залишок у місті Славуті (12,3 тонни).

Після наради, посадовці оглянули об’єкти на яких виконуються роботи з утилізації хімічних речовин. Зокрема, завдяки  договору з ТОВ «ЕКО НОВА» та залученню, в якості субпідрядника, Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій триває утилізація 33,6 тонни небезпечних речовин, що знаходяться у місті Славута.