Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 699

Кровоспинний  турнікет – найголовніший елемент в аптечці військового. Це засіб боротьби з критичною кровотечею, яка виникає при пошкодженні магістральних кровоносних судин кінцівок. При пораненні кінцівок безпосередньо в зоні активного обстрілу противником єдина надія не померти від втрати крові – використати якісний кровоспинний турнікет. На жаль, критична кровотеча – це головний фактор смертності на полі бою, близько 75%.

Сертифіковані турнікети – запорука якості
Сучасні кровоспинні турнікети є високотехнологічними інструментами, до них пред’являються суттєві вимоги.
Найбільш відомим є кровоспинний турнікет САТ – Combat Application Tourniquet від американського виробника CAT RESOURCES. Він рекомендований американським комітетом ТССС – організацією, яка розробляє алгоритми та стандарти надання першої догоспітальної допомоги для військової сфери. Дані стандарти та алгоритми впроваджуються в ЗСУ.
Саме турнікетами САТ ми намагаємось укомплектовувати наші тактичні аптечки, – розповідає викладач Хмельницького базового медичного фахового коледжу, член громадської організації «Захист – об’єднання волонтерів» Юрій Горбатюк (на фото) та додає: – Волонтери-медики ретельно перевіряють не лише склад аптечки, а й якість засобів медичного призначення та  медикаментів, і в першу чергу – турнікетів. Тому використовують лише сертифіковані та перевірені засоби. Окрім вищевказаного це: SICH, Дніпро, SOFTT-W, TMT, RCT.
Якісний турнікет, незважаючи на те, що здається простим у виробництві, має серйозні технологічні вимоги до кожної своєї складової. Також він проходить спеціальну перевірку з використанням ультразвукової доплерографії.

«Самопал»  небезпечний для життя
За словами інженера-конструктора, а наразі волонтера і члена громадської організації «Захист – об’єднання волонтерів» Романа Воробеля,  з початком повномасштабного вторгнення армії РФ на територію України з’явилося багато спроб виробництва турнікетів «своїми руками» для закриття величезного попиту на них.
«Варіацій дуже багато: як у самій технології, так і матеріалах, які використовуються. На жаль, у більшості випадків, ці спроби виливаються у неякісну продукцію, яка є ненадійною, а значить – просто небезпечна для життя. І добре, якщо вона відразу потрапить в руки знаючих людей, які відтестують, відбракують, знайдуть нюанси, – говорить волонтер. – Звичайно, у школах чи на курсах першої догоспітальної допомоги вчили, що спиняти кровотечу можна і підручними засобами: ременем, хустиною з палицею, і в деяких випадках це навіть краще. Тому, ми закликаємо всіх – відвідайте, не полінуйтеся, такі курси! Запам’ятайте, даючи солдату турнікет, людина дає надію на життя, яка згасає за лічені хвилини.
Як розповідає Роман, аби допомогти ЗСУ та ТрО люди приносять багато турнікетів, які варто просто викинути в смітник, вони поповнюють «музей турнікетів», а інші підлягають знищенню. Зазвичай вартість таких «виробів» розпочинається від 75 гривень. Витрачаються на це шалені кошти і, по суті, заробляють аферисти.

Неякісні турнікети на прилавках Хмельницького
«Нещодавно до об’єднання волонтерів «Захист» звернулась хмельничанка, яка на ринку купила три турнікети, витративши 1050 грн, та хотіла їх передати для військових. При перевірці пластикові комплектуючі просто розламались, а липучки зовсім не закріплювались. З цим мотлохом ми звернулись до продавців, які всіляко виправдовувались і розповідали, що «досі ніхто не скаржився», – говорить координаторка ГО «Захист – об’єднання волонтерів» Леся Стебло.
За словами волонтерки, на час візиту вже було продано декілька сотень турнікетів сумнівної якості. Волонтерам довелось викликати  поліцію, аби задокументувати порушення. Подробиці можна переглянути на відео.

Ще один випадок, відомий хмельницьким волонтерам, – 500 підробних турнікетів, кожен по 10 доларів, закуплені за кордоном. А скільки таких ситуацій загалом в Україні? Чи всі ошукані українці звертаються до правоохоронних органів? Чи правоохоронці, органи місцевого самоврядування реагують належним чином, адже це злочин!
Якісний американський турнікет коштує близько 1400 грн, аналог українського виробництва (SICH) – від 360 грн. Але купувати потрібно виключно у місцях, де продавці можуть надати сертифікат – у мілітарі магазинах, або безпосередньо у виробника, або у спеціалізованих магазинах медичної техніки. Без сумніву, коли йде мова про життя і здоров’я людини, ніякі суми не обговорюються. Обирайте лише якісні засоби захисту, – наголошує пані Леся.
Якщо ви маєте сумнів у якості турнікету, актуальну інформацію про них можна одержати на зайняттях з тактичної медицини та домедичної допомоги, які проходять для всіх бажаючих у «Соціальному просторі «Захист» за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 21/31. Більше інформації можна дізнатись на сторінках «Захист – об’єднання волонтерів» у соціальних мережах: Facebook, Telegram, Іnstagram, а також на Фейсбук-сторінці «Центр тестування турнікетів».
Та в цієї історії є й хороші приклади. Неодноразово волонтерам «Захисту» дякували військовослужбовці, які скористались турнікетами та дочекались кваліфікованої допомоги медиків.
Цінуйте наших захисників, ретельно перевіряйте те, що ви їм передаєте. На війні немає місця допомозі «для галочки». Слава Україні!