«В Інтернеті не знаходжу таких даних, але люди кажуть, що при раку допомагає бузина чорна. Чи дійсно це так?» Ольга, смт Антоніни.

Ця хвороба лікується медичними препаратами, але не можна ігнорувати й народну медицину. Так, наприклад бузину чорну при раку приймають як засіб для очищення крові. Для цього 2 ст. л. свіжих або сушених ягід бузини покласти в термос і залити 300 мл окропу, настояти 4 години і пити по 100 мл тричі рази на день за 30 хв до їди.
«У мене біля хати велика площа м’яти перцевої. Знаю, що вона лікувальна, а як і від чого її використовувати? Підкажіть». Сергій, м. Славута.
В дикому стані м’яту знайти неможливо. Окультурили цю рослину в Англії близько 400 років тому. Заготовляти її потрібно перед початком цвітіння або під час цвітіння. Використовують для кращого травлення їжі, при легеневих кровотечах, для лікування серцевих хвороб. М’ята заспокійливо діє на нервову систему, помічна при жіночих хворобах, при геморої.
Рекомендується 5-20 г висушеної трави м’яти настояти в 200 мл окропу 2 години. Пити по 50 мл 4 рази на день за 30 хв до їжі. Курс лікування 2 тижні.
Я вже давно переконався, що коли мучить головний біль, допомагає м’ята й трава звіробою. Заварити міцний чай з цих двох трав. Настояти і випити гарячим велику кружку і біль мине.
Ще мій тато колись давав односельцям листя м’яти, смородини й меліси й рекомендував брати по 4-5 листочків кожної рослини і запарювати такий напій. Він покращує зір, заспокоює і, що важливо, — тонізуюче діє на організм.

Прохання до жителів села Слобідка Красилівська, хто отримує газету «Подільські вісті». До мене зверталися жителі вашого села, подружжя Олена та Олександр, і чекають мого дзвінка. Додзвонитися за номером телефону, який вони мені дали, не можу, а газету «Подільські вісті» вони, на жаль, не передплатили, тому дуже прошу, передайте їм номер мого телефону і нехай мені подзвонять 0673916748. Буду дуже вдячний.

«У моєї знайомої поліпи в сечовому міхурі. Дайте надійний рецепт, щоб їх позбутися». Валентина, с. Волиця-1.
Звечора положіть в термос 2 ст. л. трави хвоща польового і залийте 2 склянками (400 мл) окропу. Настояти ніч, вранці процідити, приймати 4 рази на день по 100 мл за 30 хв до їди.
«Підкажіть, які лікарські рослини можна використовувати для лікування запалення судин». Анна, с. Зарічанка.
Візьміть по 50 г листя мати-й-мачухи, чорної смородини, меліси, цвіту липи 100 г. Подрібнити й перемішати. 3 ст. л. збору залити 3 склянками окропу на 30 хв. Процідити. Випити маленькими порціями протягом доби.
«Дуже прошу допомоги, у мене водянка живота і вже великих розмірів. Приймаю ліки, та поки результатів нема. Може, є щось з народної медицини?» Людмила, м. Хмельницький.
Лікування повинно бути комплексне — медичні препарати й народна медицина. Причина водянки у вас — хвора печінка. Менше вживайте рідини і відмовтеся від солі. Більше вживайте овочі і фрукти, які є потогінними і сечогінними, а це часник, чорна смородина, виноград, селера, суниці, петрушка. Вживайте сир і кисле молоко.
Увечері дрібно поріжте 2 цибулини середнього розміру. Посипте цукром. До ранку цибуля пустить сік. Протягом дня пити по 2 ст. л. соку вранці і через годину після вживання їжі.

Хай Господь всім допомагає!