Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 665

Поза сумнівом, робота наших медиків заслуговує подяки не лише у день їхнього професійного свята. Та, мабуть, по-особливому ми почали оцінювати її тепер, коли стільки біди, спричиненої війною, увірвалося в наше життя. По-новому відкриваються нам професіоналізм медиків, їхня самопожертва, любов до професії та до людей. «Любов до медицини йде пліч-о-пліч з любов’ю до людини, — каже головний лікар КНП «Волочиська багатопрофільна лікарня», депутат Хмельницької обласної ради Віктор ЧУБАР. — І хоч медичну галузь у суспільстві оцінюють по-різному — від шанобливої вдячності до найжорсткішої критики — медицина насамперед — щоденна виснажлива праця. Часто — без нормованого дня, вихідних, відпустки. Бо для медиків здоров’я і повноцінне життя пацієнта — понад усе».

Вже не один рік поспіль Волочиська багатопрофільна лікарня утримує позиції одного з кращих медичних закладів області. І хоч, як і переважній більшості лікарень, доводиться стикатися з багатьма труднощами в цей непростий час, вона продовжує працювати ефективно, надійно, забезпечуючи допомогу на високому рівні.

— Попри те, що на долю медиків випали важкі випробування — спочатку пандемією коронавірусу, потім — війною, ми реагуємо на всі складні виклики сьогодення. Вони вимагають від медиків ще більшої організації, ще вищої відповідальності та мобільності, — каже керівник. — До речі, наш лікар-анастезіолог, доброволець Андрій Пилипчук сьогодні надає медичну допомогу бійцям Збройних сил України на передовій. Таким колегою можемо лише пишатися.
А інші представники колективу лікарні з перших днів воєнного стану почали надавати професійну допомогу багатьом переселенцям, які пережили стресові ситуації, втікаючи із зони бойових дій. На сьогодні Волочиська лікарня вже допомогла майже 200 переселенцям, 40 з яких — діти. Окремих медпрацівників, які змушені були покинути рідні місця, ми працевлаштували в нашому закладі, — додає Віктор Миколайович.
Наперекір усім негараздам, сподіванням ворога охорона здоров’я України повинна розвиватися, зміцнюватися, в жодному разі не зупинятися на досягнутому. І волочиські лікарі впевнено тримають курс на впровадження нових технологій і методик лікування. У закладі успішно проводяться сучасні лапароскопічні операції з видалення каменів жовчного міхура (холецистектомія), їх провели майже 1280. Набули досвіду в ендопротезуванні кульшового суглоба, подарувавши надію на повноцінне життя понад 430 пацієнтам, а артроскопій колінних суглобів провели понад 70.
Нещодавно за підтримки німецького благодійного фонду та сприяння волонтерів обох країн Волочиська лікарня отримала сучасне медичне обладнання. Так, рентгенапарат для відділення травматології можна застосовувати безпосередньо під час операцій, що, звісно, пришвидшує їх хід. Отримали, крім того, й необхідні монітори пацієнта, дефібрилятор, інфузійні та шприцеві насоси.
— Особливу увагу та підтримку наш заклад відчуває з боку народного депутата України Сергія Лабазюка, голови обласної ради Віолети Лабазюк. Забезпечення новим медичним обладнанням, створення більш комфортних умов для пацієнтів — ці питання завжди в полі зору наших земляків, які вболівають за розвиток Волочиської багатопрофільної лікарні, — наголошує Віктор Чубар. — Тож упродовж останніх років змогли провести капітальні ремонти у багатьох відділеннях, утеплити їх. Суттєву допомогу надає нам і місцева влада на чолі з керівником громади Костянтином Черниченком, місцеві підприємці, благодійники. Об’єднуючи зусилля багатьох небайдужих людей, вдається розв’язувати найскладніші проблеми.
Та стрижнем нашого успіху, передумовою кожного кроку в завтрашній день є колектив лікарні. Колектив професіоналів і відданих справі людей. Ці найкращі принципи закладалися нашими ветеранами охорони здоров’я, яким вдячні за все те, що вони зберегли та передали наступникам. Кожного з них згадуємо з великою вдячністю, — наголошує Віктор Чубар. — А нині авторитет лікарні закладу тримається на плечах кожного лікаря, кожної медичної сестри, фельдшера, лаборанта — самовідданих, згуртованих людей, яких об’єднує велика любов до професії. І я вірю, що найкращі традиції медичної еліти — лікарська честь, громадянська відповідальність, висока моральність, інтелігентність, працьовитість надалі будуть лише примножуватися для найвищої місії медиків — служіння людям.