Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 773

Станом на 22 червня цього року на Хмельниччині внаслідок укусів тварин за медичною допомогою звернулися 850 громадян. У 642 випадках укуси спричинили собаки (281 — безпритульна), у 118 — коти (32 безпритульних), в 11 — гризуни, у 4 — сільськогосподарські тварини, у 2 — лисиці, у 3 випадках — інші дикі тварини.

Протягом попередніх 40 років епідемічна ситуація в Україні щодо захворюваності людей на сказ залишається нестійкою і має тенденцію до зростання. Найбільші показники були зафіксовані у 2007 році — 7, а у 2011 і 2015 роках — по 6. У 2021 році внаслідок укусів тварин до лікарів звернулися 1465 осіб, близько третини з них отримали антирабічні щеплення.
 На сказ можуть хворіти всі види свійських і диких тварин, а також гризуни, кажани й птахи. Найчастіше заразитися людина може від собак, котів та лисиць.
Щоб запобігти випадкам захворювання людей на сказ господарі зобов’язані зареєструвати домашніх улюбленців у ветклініці та щепити їх проти сказу. Для вигулу свійських тварин у громадах мають бути виділені та облаштовані спеціальні майданчики. Крім того, собак і котів не можна брати з собою у магазини, їдальні, на дитячі майданчики, пляжі, у парки, сквери, сади та інші місця загального користування. Категорично забороняється торкатися незахищеними руками хворих диких та домашніх тварин, приносити їх в житлові приміщення. Також відповідні служби у населених пунктах зобов`язані вести систематичний відлов бродячих собак та кішок.
Тільки дотримання заходів з профілактики поширення сказу та регулярні щеплення свійських тварин проти сказу можуть попередити розповсюдження цього захворювання серед людей.
 Більш детально про сказ — за посиланням https://phc.org.ua/news/skaz-scho-varto-znati-i-yak-uberegtisya