Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 625

У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Як запобігти їм, розпитуємо в Ігоря Баланюка, начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

- Треба знати, що є три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий, – розповідає Ігор Баланюк. – Найчастіший шлях передачі збудників інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається через продукти харчування і приготовлені з них страви, а також через овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами, які вживали без достатньої гігієнічної та термічної обробки.

Забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах також може стати причиною передачі інфекції.

У побуті вона може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

– Недаремно, мабуть, кишкові інфекції називають “хворобою брудних рук”?

– Так. Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднює харчові продукти, предмети і створює небезпеку зараження. Елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв стають причиною кишкових інфекцій.

Не забуваймо, що мухи теж переносять велику кількість мікробів на продукти харчування, посуд і так далі.

– Що ж порадите, аби вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями?

– Насамперед, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету. Тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі. Бажано користуватися індивідуальним посудом. Слідкуйте, щоб не було комах, тварин у приміщеннях, де готують їжу, зберігають харчові продукти. Важливо окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо). Для обробки сирих продуктів треба використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо). Належною повинна бути термічна обробка м’яса, риби.

Не залишайте страви при кімнатній температурі більше ніж на 2 години.

Зрозуміло, що не варто вживати продукти після закінчення терміну придатності, слід використовувати для приготування їжі лише свіжі харчові продукти.

Не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Ковтання води, полоскання рота при купанні в невідомих, необладнаних річках, озерах, ставках також загрожує гострими кишковими захворюваннями, адже відкриті водойми часто забруднені – в них стікають нечистоти, які змиваються в грунт дощами.

– Коли ж проявляється хвороба?

– Не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше триває від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.

При появі клінічних ознак хвороби треба негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість встановити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування. В жодному разі не варто займатися самолікуванням. Це вбереже ваше здоров’я та близьких.