Зворушливу історію розповіла нам хмельничанка Надія Мельник, яка нині разом з дітьми перебуває в Польщі. Розповідь давньої шанувальниці нашої газети, переконані, зацікавить і вас, дорогі читачі.

Лікарі Меморіального госпіталю польської матері – дослідницького інституту в Лодзі – завдяки двом операціям вагітній українці врятували її близнюків із синдромом переливання крові між близнюками.
Катя разом із мамою, чотирирічною донечкою Сашею та десятирічною сестричкою Сонею приїхали до Польщі з охопленого війною міста Волновахи Донецької області. Деякий час жінка та її сім’я були внутрішніми переселенцями. Коли лікарі підтвердили вагітність Катерини, воєнні дії перейшли в активну фазу, і тоді родина вирішила виїхати за кордон. Після невдалої спроби тимчасового прихистку в Німеччині вони переїхали до Польщі в місто Суленцин Любуського воєводства та опинилися в осередку для біженців
Соня пішла до школи, Саша – до дитсадка, а Катя – до гінеколога. Стан вагітності двійнею викликав  стурбованість, жінку направили до лікарні в Зелену Гуру. Місцевий лікар, діагностувавши синдром «крадіжки», негайно зв’язався з керівником клініки гінекології, репродуктивної та фетальної терапії Інституту людських ресурсів у Лодзі Пйотром Качмареком.
Синдром переливання крові від близнюка до близнюка є ускладненням одноплідної вагітності, коли кров переливається від одного плоду до іншого. Уражаються як «донор», так і «реципієнт». Якщо синдром не лікувати, він неминуче призводить до викидня. Внутрішньоутробна операція необхідна була для порятунку немовлят. У Польщі їх виконують лише декілька центрів.
Симптоми різні, але переважає те, що в «реципієнта», який отримує «донорську» кров, утворюється велика кількість навколоплідних вод, що призводить до відходження рідини та викидня. «Донор», навпаки, не має амніотичної рідини, прикріплений до плаценти і перекачує кров для іншого плоду. Лікування полягає в перерізанні судин у плаценті, які з’єднують два плоди.
Видалення деяких зв’язків із плацентою дозволяє розвантажити втомлене серце «реципієнта» і забезпечити більше кисню і крові донора, пояснювали лікарі.
За операційним столом біля Каті стояли найкращі спеціалісти. Адже процедура вимагає великої точності. Та діяти потрібно обережно, бо може статися, що внаслідок перерізання всіх судин один плід загине. Тому операцію виконували двічі, тиждень за тижнем. Таку вагітність прийнято переривати за розкладом приблизно на 36-му тижні, але через розвиток спонтанних скорочень або відходження навколоплідних вод це буває і раніше,  наголошували польські фахівці.
Все сталося настільки швидко, що в лікарні в Каті не було нічого необхідного, а мати, яка доглядала за дітьми, теж не змогла вирушити за ніч у 400-кілометрову дорогу до міста Лодзь, куди відвезли вагітну доньку. Тим паче, що власного транспорту родина не має.
За допомогою кесаревого розтину народилися Андрій та Аркадій. Кожен із них важив трохи більше 900 грамів, тож обоє потрапили до реанімації. Завдяки підтримці фонду, який оплатив перебування Каті в гуртожитку лікарні, мама може проводити з ними багато часу. Добрі люди подбали про те, щоб породілля мала їжу та одяг. Приготували речі і для її дітей.
Родина Каті користується підтримкою волонтерів із Суленцина, які, зокрема, надсилають їй посилки. Вони подбали і про ліжко для хлопчиків.
Незабаром новонароджених випишуть із лікувального закладу. На думку породіллі, в Україні в неї не було б шансів на щасливе завершення її вагітності, тож вона дуже вдячна польським лікарям та всім небайдужим.