Як відомо, внаслідок періодичних обстрілів пошкоджень зазнала інфраструктура Запорізької атомної станції, існують ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека. Через присутність на станції російських військових, їхньої зброї, техніки та вибухівки є серйозні ризики для безпечної роботи ЗАЕС. У зв’язку з цим все більше громадян цікавляться, чи варто запасатися йодом, іншими препаратами на випадок радіаційної небезпеки?
Запитують також, чи можна використовувати препарати для профілактики?

— У разі витоку  радіації  розчин йоду не ефективний, єдиним препаратом для ефективної йодної профілактики залишається  калій йодид. Однак  його не рекомендовано вживати людям, старшим 40 років. Якраз зараз сімейні лікарі Хмельницького роздають цей препарат пацієнтам. Але калій йодид  не можна використовувати для профілактики, — розповідає лікар Наталя Копанєва.
— Чому розчин йоду не ефективний?
— Йод, інші види йодних розчинів, розчин Люголя, повідон-йод — не всмоктуються та не накопичуються в щитоподібній залозі, отже,  не захистять  від радіоактивного йоду, як при вживанні всередину, так і при нанесенні йодних сіточок.
Прийом зазначених препаратів  у кращому разі  не принесе жодного ефекту, в гіршому ж — за-
шкодить, призведе до хімічних опіків ротової порожнини, стравоходу тощо. Тому єдиним препаратом для ефективної йодної профілактики залишається  калій йодид.
— Чому калій йодид не рекомендовано вживати людям після 40 років?
— Після 40 років щитоподібна залоза  майже не накопичує радіоактивний йод, отже, прийом калію йодиду  може завдати більше шкоди, ніж користі. 
Варто пам’ятати, що калій йодид  захищає лише щитоподібну залозу і не може захистити інші органи.
— Наталіє Віталіївно, а чи можна використати для йодної профілактики препарати, що містять меншу кількість такої ж активної речовини?
— Подібні препарати або харчові домішки  містять у сотні разів меншу дозу калію йодиду, ніж необхідно  для профілактики опромінення в разі ядерного зараження. Прийом таких препаратів  не може розглядатися як реальний профілактичний захід, оскільки людина просто фізично не здатна спожити сотні таблеток.
— Як розрахувати потрібну дозу йодиду калію дітям?
— Треба дуже уважно ставитися до дозування препарату. Потрібну дозу  допоможе розрахувати лікар. Украй важливо  не плутати міліграми (мг) і мікрограми (мкг). Зокрема, препарат, доступний для йодної профілактики в Україні,  містить 125 мг активної речовини в таблетці.
— До прикладу, якщо жінка, старша за 40 років, вагітна або годує грудьми, чи потрібно їй вживати йод?
— Так. У цьому випадку вживати калій йодид треба.  Під час вагітності та годування грудьми щитоподібна залоза жінки є  активнішою, ніж у невагітних жінок, і кількість радіоактивного йоду, що поглинається,  збільшується.
Є люди, у яких видалена щитоподібна залоза або видалена одна частка. Тож, якщо повністю видалена щитоподібна залоза,  калій йодид вживати не потрібно. У разі, якщо видалення було частковим, потрібно  проконсультуватися зі своїм  лікарем.
— Поясніть, коли вживати калій йодид?
— Як згадала, препарат  не можна використовувати для профілактики. Його вживають  одноразово виключно після оповіщення від офіційних органів влади. Оптимальним є приймання  калію йодиду  за 6 годин до впливу радіоактивного йоду. Зважаючи на малу ймовірність прогнозування такої ситуації, припустимим  для приймання  препарату є проміжок часу від 24 годин до моменту надходження радіоактивного йоду до організму та до 8 годин після його впливу. Пізніший прийом препарату  є шкідливим для організму.
У будь-якому разі  потрібно  дочекатися офіційного оголошення місцевих органів  влади про початок йодної профілактики. 
— Що робити тим, хто вже приймав калій йодид скажімо, 5 днів, для профілактики,  наприклад.
— Якщо пити калій йодид щодня у повній дозі 125 міліграмів, то  слід негайно припинити його прийом, оскільки це є недоцільним передозуванням і  шкідливим перевантаженням щитоподібної залози. Якщо ж вживали інші засоби зі значно меншою дозою активної речовини, — то  не звертати на це уваги і виконувати поточні вказівки з йодної профілактики  рекомендованим препаратом (фармацевтична форма 125 міліграмів).