Серед медичних закладів, які уклали договір із Міністерством у справах ветеранів України про надання послуг із психологічної реабілітації захисникам і захисницям, членам їхніх сімей — і комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний медичний центр психічного здоров’я». Тут уже впроваджуються новації з психологічної реабілізації військових. Завдяки співпраці з Міністерством у справах ветеранів України, з липня поточного року спеціалісти Центру надали психологічну допомогу за новим механізмом 200 пацієнтам.
Про це розповідає директор закладу, заслужений лікар України Іван Гуцул.

— У липні ми уклали контракт із Міністерством ветеранів, згідно з яким наші психологи, психотерапевти та психіатри у складі мультидисциплінарних команд розпочали ефективну роботу з реабілітації, супроводу та підтримки бійців і членів їхніх родин.

Потужне оснащення, досвідчена команда молодих фахівців дають можливість забезпечувати висококваліфіковану медичну, психологічну та психотерапевтичну допомогу за сучасними стандартами і дорослим, і дітям.
У відділенні медико-психологічної реабілітації працюють дві мультидисциплінарні команди з дев’яти фахівців. Кожен психолог має окремий кабінет для індивідуальних консультацій. Також є зони групової роботи. Тобто створені всі умови, щоб надавати психологічну допомогу на високому рівні.
Нині у медцентрі психологічну реабілітацію отримують 52 пацієнти, але кількість звернень як військових, так і цивільних осіб, зростає.
— У чому ж полягають новації такої допомоги?
— Це — психологічні консультації та супровід із використанням таких методик: психологічна релаксація і відновлення, кризові втручання, когнітивно-поведінкова психотерапія, травмофокусована психотерапія, тілесно-орієнтована психотерапія, групова психоаналітична психотерапія, а також фармакотерапія.
Крім того, обласний медичний центр психічного здоров’я уклав угоди про співпрацю з медзакладами первинної ланки міста Хмельницького. Наші спеціалісти надають послуги з психологічної допомоги, зокрема в хірургічних відділеннях, де лікуються поранені захисники України. Також фахівці мультидисциплінарних команд Центру розробили пояснювальні матеріали як для пацієнтів, так і для лікарів про психологічні негаразди та їхні наслідки для людини. Зокрема, про особливості перебігу посттравматичного стресового розладу, навички долати стресові ситуації. Розробили й «шпаргалки» для бійців  — короткі описи технік самодопомоги.
Лікарі Центру комунікують із фахівцями інших закладів охорони здоров’я, мають доступ до різноманітних навчальних ресурсів і
платформ. Так, психіатр, психотерапевт, лікар першої категорії, медичний директор Центру Катерина Назарова проведе онлайн-тренінг для фахівців тих медзакладів, які включені до Реєстру. Вона поділиться досвідом організації роботи мультидисциплінарної команди, розкаже, як реалізовується в Хмельницькому програма психологічної допомоги, яку розробило Міністерство ветеранів.
Важливо (і це здобуток нового механізму від Мінветеранів), що отримувач послуг має можливість оминути складну бюрократичну систему та звернутися безпосередньо до закладу, або ж отримати консультацію онлайн. Адже ми зобов’язані допомогти кожному, хто звертається до нашого центру, віднайти шлях до сенсу життя, допомагати формувати стосунки, прагнути розвитку та самореалізації.
— Які ще послуги можуть отримати захисники та члени їхніх родин, окрім психологічної та психотерапевтичної допомоги?
— У нашому закладі можна отримати ще й консультації невролога, терапевта, логопеда, зробити УЗД обстеження, електроенцефалографію, електрокардіографію, пройти курс лікувального масажу. Також у медцентрі створено умови для проведення арттерапії. Фахівці забезпечені обладнанням для дистанційної взаємодії з пацієнтами.
Ми усвідомлюємо відповідальність перед нашими мужніми захисниками та захисницями, їхніми родинами і докладаємо всіх зусиль, щоб забезпечити психологічну допомогу — подолати стрес, пов’язаний із війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Саме такі завдання вважаємо головними для нашого колективу в цей складний час.