Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 424

Про це йдеться в роз’ясненні Міністерства охорони здоров’я, передає Укрінформ: «Міністерство охорони здоров’я нагадує, що на період дії воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби у разі відсутності світла та зв’язку».

Так, під час перехідного періоду у разі відсутності технічної можливості медичні працівники можуть здійснювати призначення антибактеріальних лікарських засобів на паперових рецептурних бланках форми № 1.
В МОЗ зазначають, що якщо пацієнт отримав електронний рецепт, а в аптеки відсутня технічна можливість здійснити погашення в ЕСОЗ, фармацевт може відпустити антибіотик за інформаційною довідкою до е-рецепта. При цьому фармацевт має зробити позначку «Відпущено» на інформаційній довідці та повернути її пацієнту.
Призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів лікарі можуть здійснювати на паперових рецептурних бланках форми No3. Якщо пацієнт отримав електронний рецепт на наркотичний (психотропний) препарат, погасити такий рецепт можна виключно в ЕСОЗ.
Відпуск рецептурних ліків за рецептурними бланками форми №1 та №3 здійснюється відповідно до правил, затверджених наказом МОЗ України 19.07.2005 No 360, нагадали у міністерстві.
Також на період дії воєнного стану у разі відсутності технічної можливості виписати електронний рецепт на лікарські засоби у рамках урядової програми реімбурсації «Доступні ліки», рецепт може бути виписаний в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених відповідним наказом МОЗ.
При відпуску ліків за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його у паперовій формі та включає до зведеного звіту. Звіт подається до Національної служби здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.