Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 412

За даними МОЗ України, у 2022 році понад 2 млн українців отримали безоплатно або з незначною доплатою препарати для лікування серцево-судинних захворювань – завдяки програмі «Доступні ліки».

Загалом для лікування серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань (у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів) до програми «Доступні ліки» включено 231 препарат.
Для того, щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою, необхідно звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. На час воєнного стану можна звертатися до будь-якого сімейного лікаря, терапевта або педіатра в лікарнях, що мають договір з НСЗУ Національна служба здоров’я України, декларація для цього не обов’язкова. Лікар випише електронний або паперовий рецепт на підставі обстежень та діагнозу. У рецепті лікар вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).
З рецептом потрібно звернутися у будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки». Пам’ятайте: термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування.
Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину, та поінформує, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.
Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна: