Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 464

Тижні в сирих окопах, носіння важкого боєкомплекту. Що вже казати про поранення від мін, снарядів. Це реалії тієї важкої війни, яку вже майже рік веде українська армія.

Бахмут. Мороз...

Якщо у військового виникає потреба в отриманні медичної допомоги, він має звернутися з письмовим рапортом до командира та/або медичної частини з проханням направити на медогляд. Якщо є медичні документи, які підтверджують діагноз чи скарги військового, рекомендуємо додати їх до рапорту.
Якщо мова йде про військовослужбовця, який захворів під час перебування у відпустці або відрядженні, то, щоб отримати меддопомогу, потрібно звертатися до швидкої медичної допомоги (якщо потрібна невідкладна медична допомога) або отримати направлення на стаціонарне лікування в органах управління Служби правопорядку в гарнізонах або від керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) (п. 261 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України).
Якщо ж військовослужбовець вже звертався за наданням меддопомоги, але таке звернення було проігноровано, необхідно:
— звернутися з вмотивованою скаргою до начальника органу військового управління, у якій прописати суть порушеного питання та дії військового для отримання направлення на медичний огляд, які були проігноровані командуванням в/ч;
— звернутися на гарячу лінію Міністерства оборони України, Командування медичних сил (телефони є на офіційних сайтах цих установ);
— якщо рапорт не приймається, то за можливості відправити його на офіційну юридичну адресу в/ч (адресу можна знайти в інтернеті) або відправити скаргу в установу, якій підпорядковується в/ч.
Якщо потрібне направлення на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), то відповідно до п. 6.1 Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ направлення на медичний огляд проводиться:
— для військовослужбовців строкової служби: командирами військових частин, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комісарами, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку ЗСУ, прокуратурою, судом, а осіб, які перебувають на обстеженні та лікуванні в цивільному лікувально-профілактичному закладі психіатричного профілю, крім того, — головними лікарями цих закладів;
— військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.
При виникненні проблем з отриманням направлення на проходження ВЛК потрібно використовувати механізм, описаний вище.