Боротьба з онкологічними захворюваннями — це складна соціальна проблема, проте, як підтверджує медицина, вплинути на зменшення захворюваності і смертності від раку можна. Дитячий рак — не смертний вирок, а виліковна в сучасних умовах хвороба. Досвід європейських країн доводить, що 75-80% дітей з діагнозами злоякісних пухлин і лейкозів мають шанси знову бути здоровими.

Щороку 175 тисяч дітей на нашій планеті отримують діагноз «рак», і майже 90 тисяч з них помирають від цього захворювання.
За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні щорічно реєструється 1000-1200 нових випадків пухлин і лейкозу в дітей віком до 14 років, це  приблизно  10-12  хворих на 100 тисяч дитячого населення. Тому  злоякісні новоутворення у дітей залишаються актуальною проблемою і для українського суспільства. Вважається, що одужує в Україні до 60% хворих дітей. А при деяких видах онкологічних захворювань у стійку ремісію входять майже 90% маленьких пацієнтів. За рівнем захворюваності Україна посідає одне з останніх рангових місць у світі, проте рівень смертності перевищує аналогічні світові показники, що свідчить про суттєві проблеми у виявленні, обліку та наданні медичної допомоги дітям зі злоякісними пухлинами.
Кожна історія хвороби — це дитяче життя, сльози, страждання батьків, розчарування й водночас присутність маленького промінця надії.
Як наголошує директор КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» Лілія Брухнова, головне завдання медиків і суспільства в цілому — вселяти в дітей і їхніх близьких віру та надію на одужання, адже коли сім’я стикається з цією важкою проблемою, потрібно насамперед усвідомити, що діагноз «рак» — не вирок.

Адже, як зазначає очільниця лікарні, досить часто батьки, почувши такий діагноз, налаштовують себе фатально, а цього робити категорично не можна.
«На сьогодні маємо розуміти, що медицина не стоїть на місці, а стрімко розвивається. Застосовуються новітні методи діагностики, візуалізації в період проведення лікування онкологічних і онкогематологічних захворювань у дітей, — розповідає Лілія Степанівна. — Тому найголовніше — почати вчасно лікувати пацієнта. А для цього, ясна річ, необхідно якомога раніше виявити захворювання».
Потрібно пам’ятати, що рак у дорослої людини здебільшого є наслідком її способу життя, харчування, умов праці тощо. Дитячі ж пухлини найчастіше уроджені, їх закладення у плода відбувається ще в утробі матері. Тому виникнення пухлини в дитини зумовлюється станом здоров’я її батьків перед зачаттям, їхніми шкідливими звичками, їхнім харчуванням, умовами життя та праці.
«Батькам необхідно бути уважними до своєї дитини і звертати увагу на такі симптоми як: набряки в різних ділянках тіла, стійке й тривале підвищення температури, біль у кістках, спині, втрата ваги, головний біль понад два тижні, порушення ходи, легка поява синців чи кровотеч тощо. В таких випадках обов’язково потрібно звертатися до лікаря, — наголошує пані Лілія. — Крім того, потрібно регулярно проходити з малечею профілактичні огляди».
Однак і надмірна настороженість і тривожність, що навіть може перерости у фобію, не має постійно супроводжувати батьків, потрібно завжди намагатися зберігати спокій.
У Хмельницькій обласній дитячій лікарні працюють професійні лікарі-онкологи, які надають необхідну й кваліфіковану допомогу. Функціонує відділення онкогематології, яке очолює Олена Валентинівна Мовчан-Вернидуб, у консультативній поліклініці працює досвідчений лікар-гематолог Ірина Миколаївна Матвєйцева, яка завжди вислухає, проконсультує, підтримає, розрадить і заспокоїть батьків і маленьких пацієнтів. Вона також супроводжує хворих на стаціонарному лікуванні. Поряд із високопрофесійними фахівцями працюють і молоді спеціалісти онколог Сергій Юрійович Собчинський та гематолог Олександр Віталійович Брухнов. Варто зазначити, що обласна дитяча лікарня співпрацює із багатьма медзакладами України, тож за необхідності, маленького пацієнта можуть направити на дообстеження чи лікування.
І на завершення Лілія Степанівна наголосила, що батькам, дітки яких хворіють на онкологічне захворювання, насамперед потрібно навчитися бути вдячними за кожну прожиту мить зі своєю кровинкою. Бути поряд, радіти новому дню, дотримуватися настанов лікаря вірити в одужання, яке обов’язково буде!

На фото директор КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» Лілія Брухнова.