Саме під такою назвою Центр служби крові “Біофарма Плазма” спільно з Благодійним фондом “Волонтери Поділля” започаткували і реалізовують благодійний проєкт, спрямований на підтримку ЗСУ та поширення донорства крові та її компонентів.

Отож, здавши безоплатно плазму крові, кожен зможе допомогти порятунку військових та цивільних, адже з неї будуть виготовлені необхідні препарати для збереження життя.
Не будьмо байдужими, долучаймося до акції за адресою: м. Хмельницький, вул. Прибузька, 11, перший поверх (Центр служби крові “Біофарма Плазма”), у будні з 8.30 до 14.30.

Які лабораторні дослідження проводять донорам крові?

Кожен донор безоплатно отримує спектр лабораторних досліджень – вони важливі для гарантії безпеки як донора, так і реципієнта.
Тестування відбувається в кілька етапів.
Перед донацією проводять забір капілярної крові для визначення рівня гемоглобіну – він є одним із важливих показників допуску до донації. Якщо рівень гемоглобіну занизький – донація скасовується.
Донор також проходить обстеження шляхом анкетування і медичного огляду. Якщо за їх результатами протипоказань для донорства немає, на другому етапі, під час донації, проводять забір венозної крові для інших лабораторних досліджень. Ці дослідження передбачають визначення належності до групи (О, А, В, АВ) та резус-фактора (Rh+ або Rh−) донора.
Також визначають наявність Келл-антигену. Носіями Келл-антигену є лише 7 % людей. Але, якщо пацієнту, який не має такого антигену, перелити еритроцити донора, у якого він наявний, можуть виникнути небажані реакції. Тому кров ретельно досліджують.
Кров донора також перевіряють на наявність інфекційних захворювань: ВІЛ, гепатиту В, гепатиту С, сифілісу. Якщо маркери таких недуг виявлено, донора про це інформують, а отриману від донора кров чи компоненти крові, виготовлені з неї, вилучають, знешкоджують та знищують.