Одним із вирішальних факторів для лікування після встановлення такого діагнозу є, звісно ж, час. Адже чим довше людина не звертається до лікаря, тим гірший прогноз може почути під час лікування. Однак медицина не стоїть на місці, і за останні десятиліття  статистика виживання пацієнтів, у яких діагностували онкологічні захворювання, дуже змінилася, бо завдяки сучасному обладнанню для діагностики та лікування, а також широкого спектру препаратів, люди отримують шанс прожити довге і щасливе життя.

Практично кожен із нас у житті стикався із цією дуже складною недугою — хворіли чи, на жаль, хворіють родичі, знайомі чи друзі.
Пригадується давня трагічна історія однієї сім’ї, коли ще вченими не було винайдено хіміотерапії, а про КТ, МРТ ніхто й гадки не мав, тоді основним видом лікування було хірургічне втручання. Молода 34-річна жінка Ганна з онкологічним захворюванням молочної залози якраз повернулася додому в рідне село на Хмельниччині  після операції. Два сини — старший навчався тоді в п’ятому класі, а молодшому було лише три роки, так зачекалися на матусю... Кволість, слабкість були її супутниками останні місяці, тож вона не дивувалася. Однак краще не ставало… Метастази стрімко поширювалися по інших органах і тканинах. Біль був нестерпний, тож старший син прибігав щодня на перервах між уроками, щоб зробити ін’єкцію знеболення мамі. А далі рідина в легенях… і мама померла в дитини на руках… З того часу в боротьбі з раком досягнуто великого прогресу, проте люди і далі відтягують із візитом до лікаря. А час — означає шанс.

«Онкологічні захворювання — це загальна назва групи захворювань, яка налічує понад 200 злоякісних новоутворень у різних органах людини.
Ризик захворіти на рак має кожен. Про це треба пам’ятати, але цього не треба боятись, адже страх — поганий помічник, — наголошує Тетяна Закрижевська, заступник директора Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний протипухлинний центр» Хмельницької обласної ради. — Ми повинні пам’ятати про ризик задля максимального зниження факторів, які спричиняють розвиток цієї хвороби: генетична схильність, психоемоційна перенапруга, вплив шкідливих звичок, насамперед тютюнопаління та зловживання алкоголем, професійні та побутові контакти з канцерогенними речовинами, надмірна інсоляція, індивідуальні особливості окремих людей — особливості обмінних процесів,  імунної системи, спадкових та набутих хвороб, гормональні порушення тощо.
– З віком ризик захворіти зростає, — каже Тетяна Вікторівна. — Тому лікарі-онкологи рекомендують уважно ставитись до змін у самопочутті, не відкладати візит, в першу чергу, до сімейного лікаря при перших проявах хвороби. Вас повинні  насторожувати такі симптоми як немотивована загальна слабкість,  втрата ваги, зниження апетиту, незначне підвищення температури тіла у вечірні години, виразки, ущільнення на шкірі, у ротовій порожнині, у молочних залозах, щитоподібній залозі, збільшення лімфовузлів, порушення ковтання, довготривалий кашель, зміни у функціонуванні кишківника, сечового міхура, незвичайні виділення, в тому числі зі статевих органів.
Після загального огляду сімейний лікар скеровує, за необхідності, на поглиблене обстеження для визначення причини зміни у самопочутті. Варто пам’ятати, що в чоловіків найчастіше діагностується онкологія легень, органів шлунково-кишкового тракту, передміхурової залози, сечових органів, гортані  та глотки. У жінок — молочної залози, жіночих статевих органів, шлунково-кишкового тракту.

Тому державою для своєчасної діагностики на ранніх стадіях найбільш поширених онкологічних хвороб, Програмою медичних гарантій передбачені такі обстеження: мамографія та колоноскопія (пацієнтам віком 40 років і старшим), езофагодуоденоскопія, цистоскопія, бронхоскопія (пацієнтам віком 50 років і старшим). Пацієнт має право самостійно вибирати заклад, де проходити обстеження. Це може бути як найближча багатопрофільна лікарня, де є можливість провести діагностику, так і спеціалізований онкологічний заклад. За електронним направленням по Програмі медичних гарантій ці обстеження для пацієнта безкоштовні.
Зараз Хмельницький обласний протипухлинний центр, який очолює В’ячеслав Анатолійович Мороз, заслужений лікар України, кандидат медичних наук, хірург-онколог вищої кваліфікаційної категорії, забезпечений всім необхідним сучасним обладнанням для поглибленої діагностики онкологічних захворювань та контролю за результативністю спеціального лікування. У закладі працюють висококваліфіковані лікарі, які володіють сучасними методами спеціального хірургічного, хіміотерапевтичного та променевого лікування онкологічних захворювань – все це є запорукою успішного результату лікування, а на ранніх стадіях – одужання. Спеціалісти-онкологи забезпечують не лише діагностику і лікування, а й з моменту встановлення діагнозу злоякісного новоутворення проводять диспансерне спостереження за пацієнтом, щоб у разі виникнення ускладнення або рецидиву хвороби своєчасно призначити лікування.
Тетяна Закрижевська також розповідає, що зараз у області на диспансерному обліку перебуває 37074 онкологічних пацієнти, тобто кожен 33 житель області хворіє на цю недугу. В порівнянні з минулими роками кількість таких пацієнтів суттєво зросла.
Вперше у 2022 році зло-
якісне новоутворення діагностовано в 4251 пацієнта. А показник онкологічної захворюваності по області склав – 369,8 на 100 тисяч населення, що на 10% більше аналогічного показника 2021 року. Для порівняння, в попередні роки спостерігалося щорічне зростання онкологічної захворюваності в межах до 1%, що відповідало загальносвітовій тенденції. Останніми роками, враховуючи період пандемії короновірусної хвороби, пацієнти, на жаль, відтерміновували своєчасне відвідування лікарів-онкологів та діагностику онкологічних хвороб. Це спричинило зростання захворюваності (аж на 10% за рік!) Несприятливим для здоров’я населення є також і 2022 рік – рік повномасштабної війни…
– Але попри всі життєві негаразди і випробування, – наголошує Тетяна Вікторівна, – раджу не зволікати з візитами до лікарів. Ваше здоров’я, як громадянина, є запорукою Перемоги України. В медичних закладах створені всі умови для надання якісної медичної допомоги.
Пам’ятайте, що онкологічні захворювання, виявлені та проліковані на ранніх стадіях, – виліковні у 95% випадків! Ваше здоров’я – у ваших руках!