«Я нібито і здорова, але більше як рік відчуваю слабкість у тілі, нема апетиту, не хочу рухатися. Щось зможете порекомендувати?» Ганна, с. Самчинці.
До того часу, коли симптоми зникнуть, частіше відвідуйте церковну службу. З 22 лютого починається піст у католиків, а з 27 лютого — у православних християн. Постарайтеся дотримуватися посту і в молитвах звертайтеся до Вищих Сил з проханням про допомогу.

Одночасно використовуйте цвіт дивини скипетровидної (коров’як). Для цього 2 столові ложки цвіту звечора покладіть у термос і залийте 2 склянками окропу. Вранці процідити і вживати по 100 г 4 рази на день за 30 хв до їди.
В кінці квітня, в травні вже буде проростати полин гіркий. Нарвіть. У затінку висушіть на зиму. Для лікування можна використовувати суху і свіжу траву. Подрібнити. Заповнити скляну пляшку і залити водою. Поставити на 21 день у темне місце. Пити перед їдою по
1 краплі на наперсток води 2-3 рази на день протягом 3 тижнів. Через тиждень у вас з’явиться апетит, пропаде слабкість.
«Як підвищити розумову здатність?» Віктор,  м. Хмельницький.
Купіть в аптеці 50 г елеутерококу колючого. Залийте 0,5 л горілки. Настояти 10 днів у теплому темному місці, періодично збовтуючи. Вживайте по 15 крапель 3 рази на день, запиваючи молоком.
«У мого знайомого лікарі визнали іхтіоз. Чи допоможе народна медицина?» Марія, с. Малинки.
При цій хворобі відбувається зроговіння шкіри. Причиною може бути спадковість і наслідок інших хвороб.
Цвіт пижма — 1 столова ложка, трава хвоща польового — 1 ст. л., трава кропиви серцевої — 1 ст. л., листя алое —  2 ст. л., плоди горобини — 1 ст. л., листя подорожника — 1 ст. л., кропива дводомна — 2 ст. л.,
все подрібнити і змішати. 2 столові ложки суміші залити  2 склянками окропу і настояти 6 годин, процідити. Робити компреси і обмивати тіло 10-30 хвилин раз на день, через день, від 2 до 4 місяців.
Одночасно для кращого ефекту протягом 6 тижнів вживати сироп шипшини 3 рази на день по 1 чайній ложці до їди.
«Часто в куточках губ з’являються тріщини. Використовую мазь (Клотримазол), але тріщини з’являються знову. Порадьте щось із лікарських рослин». Сергій, Заслучненська ТГ.
Причиною тріщин у куточках губ є нестача вітаміну В2 (рибофлабін). Необхідно знати, що в раціоні повинен бути повний комплекс вітамінної групи В. Ці вітаміни є в необроблених зернах пшениці, ячменю, гречки, вівса, рису, кукурудзи і в борошні з цих злаків, а також у пісній телятині і свинині, рибі, свіжих яйцях, особливо в жовтку, в натуральному сирі. А також є в капусті, ріпі, апельсинах, грейпфрутах, бананах. Вживайте ці продукти і будьте здорові.
«Понад 10 років хворію. У мене по тілу суха екзема. Порадьте, як вилікувати». Валентина, м. Деражня.
Народна медицина рекомендує щодня, тричі на день, вживати по столовій ложці ягоди калини.
• Корінь кульбаби. 1 чайну ложку залити склянкою окропу. Ніч настояти в термосі. Вранці процідити. Пити по 50 мл 4 рази на день за 30 хв до їди. Корінь подрібнити.
• 1 столову ложку сухого листя подорожника залити склянкою окропу. Настояти 3-4 год. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 4 рази на день за 30 хв до їди.
• Деяким хворим для лікування сухої екземи допомагає компрес із відвару трави вероніки лікарської. А можна використовувати для компресу і траву чистотілу.
• На тертці подрібнити сиру картоплину і прикладати як компрес на хворе місце.
При сухій екземі, для покращення функції наднирників використовують і цвіт бузини чорної. Для цього 2 чайні ложки сировини залити склянкою окропу. Настояти 4 год у термосі. Пити по 20 мл 3 рази на день за 30 хв до їди. При цій хворобі не вживати смажене, соління, копчене, наваристий бульйон, консервовані продукти, згущене молоко, мед, каву, шоколад, вершкове масло, твердий сир. В раціоні повинні бути фруктові й овочеві каші, соки, страви з молодої телятини, нежирної свинини, м’ясо кроля, крупа перлова, пшоняна, вівсяна, гречана.
Корисні висівки пшеничні та вівсяні. По чайній ложці 3 рази на день додавати в їжу 2 тижні, наступні 2 тижні — по столовій ложці 3 рази на день. Перед вживанням висівки промити і кашку зберігати в холодильнику.
Вживати соки капусти, картоплі, гарбуза, буряків, моркви.
І порада всім читачам нашої газети: категорично відмовтеся від горілки, вина. Віддайте перевагу сокам, воді, чаю. В нас на Красилівщині є люди, яким за 80 років. Вони п’ють чаї з різнотрав’я. Особливо корисні чаї з молодих гілочок смородини, вишні, верби, малини. Старайтеся замість вечері випити ароматного цілющого чаю з гілочок, листя і трав і ви збережете здоров’я і бадьорість на довгі роки. Цвіт бузини, липи, трава чебрецю, ромашка, м’ята, меліса також дуже корисні у чаях.