Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 292

Років п’ятнадцять тому прочитав в одній із місцевих газет оголошення про терміновий продаж гаража. Нещодавно вийшов на зв’язок з його власницею, і під час нашої зустрічі вона пояснила, що їй терміново потрібні гроші на лікування, не вдаючись у деталі, на яке саме. Ну, потрібно, то потрібно, і мені гараж підійшов, оскільки був розташований недалеко від мого будинку. Ще за якийсь день ми документально оформили спільну купівлю-продаж. На цьому й розійшлися. А десь через пів року на нашому Жовтневому мікрорайоні випадково зустрівся з цією жінкою. Привітавшись, вона щиро подякувала, що виручив тоді з коштами, які були їй необхідні на лікування онкохвороби.

Відтак моя співбесідниця розповіла, який у неї стався стрес, коли під час профогляду у неї виявили страшну недугу, що упала на неї, як сніг на голову, адже до цього нічим не хворіла, нічого її не турбувало. За словами жінки, поставлений діагноз викликав не лише паніку, розпач, а більше страх за двох дітей-школярів, яких ростила одна, без чоловіка. Та лікарі-онкологи професійно і переконливо їй пояснили, що хвороба буде вилікувана, оскільки вона своєчасно виявлена. Тож за шість місяців, жінці довелося пройти повний курс лікування, і останні аналізи показали досить позитивну динаміку. А ще, вона повідала, що дуже вірила у своє видужання заради дітей, їхнього і свого майбутнього.
Відтоді минуло немало часу. Знайому зустрічаю часто-густо. Вона вже двічі бабуся, хоч і на пенсії, але ще працює комендантом в одній із міських установ.
Пригадалася і ще одна подібна історія — із дружиною колеги, в якої було виявлено онкозахворювання щитоподібної залози. Знову ж таки, на ранній стадії. Лікування дало гарні результати. Жінка наразі дотримується здорового способу життя, продовжує працювати, допомагає дітям у вихованні онуків.

На превелику прикрість, не завжди тих, у кого рак вчепився своїми міцними клешнями, вдається врятувати. Десь пів року тому довелося провести в останню путь мого сусіда через онкозахворювання легень. Знав його давно, гарним був сім’янином, чуйним, добродушним. Але спокусливим до паління, особливо після виходу на пенсію. Як розповідала його дружина, що й серед ночі вставав, аби «висмалити» цигарку. Тож наслідки нехтування своїм здоров’ям не «забарилися». За допомогою до лікарів звернувся, маючи вже четверту стадію…
Не секрет, що рак — одне із тих захворювань, про яке людство, як не прикро, згадує все частіше і частіше. Як мовиться, ні вік, ні стать, ні національність не є йому перешкодою, адже онкологічні захворювання поширені в усіх країнах світу, вони посягають щороку на мільйони життів. На жаль, не є винятком і Кам’янець-Подільський. Підтвердження тому — лише минулого року від цієї страшної хвороби передчасно пішли у засвіти 167 кам’янчан. Статистика летальності сумна, адже за кожною цифрою стоїть конкретна людина, яка не змогла перемогти недугу. В умовах нинішньої війни, коли щодня гинуть на полі бою патріоти України, ми втрачаємо співвітчизників ще й через такі хвороби.
Усього ж на обліку нині у місті над Смотричем понад 2700 жителів, у яких виявлено онкологічні захворювання. Лікар-онколог Сергій Бузинський констатує, що у 2022 році було взято на облік 273 містян, серед яких чимало осіб із числа ВПО (мабуть, стреси, пов’язані з війною таки даються взнаки), із 61 з них, або у 22,3%, рак діагностували під час профоглядів. За цей період найчастіше виявляли новоутворення шкіри, онкологічні захворювання молочної залози, рак трахеї, бронхів, легень, захворювання органів шлунково-кишкового тракту.
Директор з медичної роботи Кам’янець-Подільського КНП «Лікувальний діагностичний консультативний центр», лікар-онколог вищої категорії Артур Савицький (до речі, наразі він виконує свій професійний обов’язок на війні, але нам вдалося поспілкуватися з ним телефоном) стверджує, що, без сумніву, рак — дуже серйозна проблема. Проте ця хвороба піддається лікуванню, ба більше — їй можна запобігти. А от лікування онкологічного захворювання потрібно проводити лише в спеціалізованій медичній установі. Спроби подолати недугу поза медичними установами з використанням неперевірених методів і засобів (народних) призводить до прогресування хвороби та робить неможливим подальше радикальне лікування.
Артур Миколайович наголошує, що лікування онкологічних захворювань найбільш результативне на ранніх стадіях. Саме тому надзвичайно важливо проходити регулярні профогляди і стежити за своїм здоров’ям.
Існує багато методів діагностики цієї проблеми. Дані обстежень дають лише певну вірогідність наявності злоякісного процесу, встановити діагноз можна лише за результатами гістологічного дослідження після проведеної біопсії або видалення новоутворення.
Як зазначив начальник управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської міської ради Юрій Пливанюк, місто має досить сучасне обладнання, яке дозволяє якісно і в повному обсязі обстежити той чи інший орган людини з метою виявлення онкологічного захворювання. Головне, при перших його симптомах (про це і йшлося у попередньому номері «Подільських вістей» у статті «Кожен 33-ій житель області чує діагноз «рак»). Проте буде не зайвим про них ще раз нагадати: серед численних проявів різних видів раку виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань, які при появі не можна залишати без уваги і в терміновому порядку необхідно звернутися до лікаря: різка втрата ваги; немотивоване стійке підвищення температури тіла; немотивована слабкість і швидка стомлюваність; болі в кістках; зміна розміру, кольору, товщини, форми родимок, а також виникнення ран або виразок, що не піддаються терапії; зниження апетиту, швидке насичення, труднощі при ковтанні та почуття відрази до їжі (особливо до м’ясних страв) тощо.
Юрій Васильович також розповів, що нині у Кам’янці-Подільському працюють висококваліфіковані, досвідчені лікарі-онкологи. Такі як Артур Савицький, Руслан Стришка, Сергій Бузинський та інші, котрим вдалося поставити на ноги, допомогти подолати недугу не одній сотні кам’янчан.
Мабуть, кожен із нас пам’ятає просту істину: основним чинником збереження здоров’я, тривалості життя людини, її фізичної і творчої працездатності є здоровий спосіб життя в широкому його тлумаченні. Саме дотримання простих правил може зменшити ймовірність виникнення й онкологічного захворювання або успішного його лікування. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, не менше третини поширених видів раку можна запобігти, якщо звести до мінімуму фактори ризику та здійснювати профілактичні заходи, а саме: відмовитися від паління і зловживання алкоголем, нормалізувати вагу, раціонально харчуватися, вживати достатню кількість фруктів і овочів; менше споживати копченостей, смаженої їжі. До важливих профілактичних заходів відноситься вакцинація проти інфекцій, що викликаються вірусом папіломи людини і вірусом гепатиту В.
Сьогодні онкологія у структурі смертності посідає друге місце після серцево-судинних захворювань. Саме через те, що вона виявляється на 3-4 стадіях, коли є віддалені метастази, і коли лікування вже малоефективне, хвороба значно знижує тривалість життя. Дуже часто такі пацієнти перебувають на паліативній терапії, тобто на знеболенні наркотичними препаратами. Тож медики вкотре нагадують: запобігти ракові може кожна людина, якщо щороку проходитиме профілактичний огляд. Утім здебільшого, ми звертаємося за допомогою до лікаря лише тоді, коли вже не допомагають запаси домашньої аптечки, поради рідних і друзів. На превеликий жаль…
Разом з тим, онкологи всього світу стверджують, що рак не повинен викликати якийсь страх, а навпаки — настороженість. І, власне, якщо ми зрозуміємо, що онкологія — це не вирок, а діагноз, який піддається лікуванню, ефект котрого залежить від своєчасного звернення та якості надання медичної допомоги. Тож не забуваймо про це і будьмо всі здорові!