Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 383

В Україні продовжує діяти програма «Доступні ліки». Вона працює для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, з хронічними хворобами нижніх дихальних шляхів, цукровим діабетом II типу, цукровим діабетом I типу, нецукровим діабетом, з хворобою Паркінсона, з розладами поведінки і психіки, епілепсією, для імуносупресивної терапії у післяопераційний період з трансплантації. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно або з невеликою доплатою.

Державна програма відшкодування коштів розповсюджується на понад 400 лікарських засобів проти цих хвороб. 
Щоб почати отримувати такі ліки, пацієнти повинні звернутися:
— для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу – до свого лікаря, з яким укладено декларацію або до будь-якого іншого сімейного лікаря первинної медичної допомоги;
— для лікування розладів психіки та поведінки – до психіатра;
— епілепсії – до психіатра або невролога;
— план лікування інсуліном прописує лікар-ендокринолог, відповідно, він же виписує перший рецепт на інсуліни, наступні рецепти за призначеним планом уже можуть виписувати сімейні лікарі;
— проти нецукрового діабету схему лікування та перший рецепт теж має виписати ендокринолог, наступні рецепти за призначеним планом також можуть виписувати сімейні лікарі.
Лікар випише електронний рецепт, а повторний уже можна буде отримувати у разі необхідності дистанційно (наприклад, якщо пацієнт має хронічне захворювання і потребує постійного прийому необхідних препаратів) за рішенням сімейного лікаря. Паперовий рецепт на таку групу препаратів під час воєнного стану лікар виписує лише у разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я або через проблеми з електроенергією.
Нагадаємо, що навесні всі рецептурні препарати, які пацієнти купують за власні кошти, можна буде отримати за електронним рецептом. При цьому пацієнт зможе самостійно обрати більш зручний для себе формат рецепта (електронний чи паперовий).

Актуальний перелік лікарських засобів, що відпускаються за програмою, розміщено на вебсайті Національної служби здоров’я України в розділі «Програма реімбурсації лікарських засобів» у відкритому доступі за посиланням: https://bit.ly/41VZzuZ
У таблиці можна побачити:
— назву діючої речовини (міжнародну непатентовану назву) та торговельну назву лікарського засобу (стовпці № 2 та № 3);
— форму випуску та дозування (стовпці № 4 та № 5);
— кількість одиниць лікарського засобу в одній споживчій упаковці (стовпець № 6);
— назву та країну виробника ліків (стовпець № 8);
— суму доплати за упаковку (стовпець № 16) та іншу інформацію.
Саме за останнім стовпцем, де міститься інформація про суму доплати за упаковку, можна бачити усі повністю безоплатні «доступні ліки».
Тож якщо ваша мета обрати повністю безоплатний лікарський засіб за електронним рецептом, то потрібно у завантаженому списку ліків у стовпці № 2 знайти необхідну міжнародну непатентовану назву, у стовпці № 5 – потрібне дозування, а у стовпці № 16 – усі комірки із сумою доплати в 0,00 грн.
Нагадуємо, до програми реімбурсації (відшкодування) вже додано імуносупресанти.