Відомо, що до 31 березня цього року абсолютно всі аптечні пункти та медзаклади України мають бути технічно готові до відпуску ліків за електронним рецептом (е-рецептом) та подбати про підключення до Національної електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Головною метою цих змін від Міністерства охорони здоров’я є не лише посилення контролю за відпуском рецептурних ліків, а й оптимізація процесу їхнього призначення. А це, в свою чергу, вважають у МОЗ, зробить його більш прозорим і ефективним.
Виписати е-рецепт зможуть лікарі всіх спеціальностей державних, комунальних або приватних клінік, а також лікарі-ФОП. Для того, щоб пацієнт зміг безперешкодно отримати рецепт на ліки в будь-якого лікаря і погасити його в аптеці, керівники медичних і аптечних установ мають завчасно — до 31.03.2023 року — підключитися до Національної електронної системи охорони здоров‘я (ЕСОЗ).
Тож із квітня рецептурні ліки жителям Хмельниччини можна буде придбати за е-рецептом. А що для цього потрібно та які ліки не відпускатимуть без рецепту, розповідаємо далі.
Не секрет, що проблема самолікування та самопризначення лікарських засобів у нашій країні стояла гостро, бо безконтрольний прийом, до прикладу, антибіотиків на певному етапі вже досяг свого апогею. Люди при перших ознаках нездужання відразу йшли до аптеки й купували антибіотик, аби, так би мовити, перестрахуватися. Абсолютно не усвідомлюючи його негативної дії на свій організм через неправильний і недоцільний прийом. Отож у МОЗ забили на сполох. Спершу ввели рецептурний відпуск антибіотиків – як електронний, так і паперовий, аби українці поступово звикли до такої схеми роботи медустанов і аптек. А невдовзі (з 1 квітня) уже купуватимемо рецептурні ліки за електронним рецептом. Адже виключно медичний спеціаліст може підібрати безпечне та ефективне лікування.
Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти. При цьому МОЗ не розширює та не змінює перелік рецептурних ліків. Тобто всі ті ліки, що і раніше відпускалися за рецептом лікаря, відтепер можна буде придбати і за е-рецептом.
Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які вживаєте, та, якщо вони рецептурні, – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікаря у квітні для того, щоби надалі безперешкодно та правомірно придбати ліки за рецептом в аптеці.
Під час огляду лікар сформує електронне призначення, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків. А якщо ви маєте гостре чи хронічне захворювання або потребуєте продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати дистанційно, звернувшись до свого сімейного лікаря доступним засобом зв’язку. Для цього в системі попередньо обов’язково має бути зафіксований діагноз та призначення від лікаря, який лікує. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.
Однак важливо знати, якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар зможе зробити призначення на паперовому рецептурному бланку.
Варто зазначити, що на сьогодні електронний рецепт є одним із найпоширеніших електронних медичних інструментів в Україні. Так, лише у Хмельницькій області виписано понад 27,1 тисячі електронних рецептів на антибіотики та ще понад 1,4 тисячі – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.