Картина венесуельського художника Крістобаля Рохаса «Бідність» (1886) відображає популярне повір‘я, що на сухоти страждають насамперед бідні верстви населення

Щорічно наприкінці першого місяця весни відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме 24 березня у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє це захворювання. Із того часу численна армія науковців-медиків шукала ліки та способи боротьби з цією небезпечною недугою, було відкрито шляхи до діагностики та лікування.

Туберкульоз залишається одним із найбільш смертоносних інфекційних вбивць у світі. За даними ВООЗ, щодня майже 4 000 людей втрачають життя від туберкульозу і 28 000 хворіють на нього. Понад 95% випадків смерті від туберкульозу відбувається в країнах саме з низьким і середнім рівнем доходу. 60% загального числа випадків хвороби доводиться на шість країн, серед яких перше місце займає Індія, а за нею йдуть Індонезія, Нігерія, Південна Африка та ін.
За оцінками фахівців, за період 2000-2019 років завдяки діагностиці та лікуванню туберкульозу було врятовано 63 000 000 людських життів. Тому одне із завдань нової глобальної стратегії ВООЗ із протидії туберкульозу полягає в тому, щоб до 2035 року покінчити з цією епідемією.
Проте у світу не вистачає часу, щоб діяти згідно з зобов’язаннями щодо подолання туберкульозу через нові виклики. Це особливо критично в контексті пандемії COVID-19, яка піддає ризику прогрес боротьби з туберкульозом та забезпечення рівного доступу до профілактики та догляду.
За оцінками медиків, чверть світового населення заражена туберкульозними паличками, більшість із цих людей не є хворими або заразними, але вони мають ризик розвитку захворювання у майбутньому. Це залежить передусім від кількох факторів, найважливішим з яких є імунологічний статус людини.
Туберкульоз — інфекційне бактеріальне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. У більшості випадків вражає легені. Але може пошкодити нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, травний тракт, шкіру чи статеві органи. Початок захворювання поступовий та може розтягнутися на кілька тижнів, а інколи — місяців.
Зокрема, на Хмельниччині оголошено місячник боротьби з туберкульозом. Його девіз цьогоріч — «Переможемо ворога і туберкульоз!». Його метою є підвищення рівня обізнаності людей про симптоми хвороби, методи виявлення та обов’язкове своєчасне звернення до лікаря.
Туберкульоз — звичайна хвороба, і люди, які живуть із таким діагнозом, не складають небезпеки для оточення та в побуті, якщо дотримуються вимог інфекційного контролю. Ці правила знає кожний пацієнт, тому з перших днів лікування вони можуть перебувати вдома. Після двох тижнів протитуберкульозної терапії, хворий не виділяє збудника хвороби.
У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, як вберегтися від цієї небезпечної недуги, про групи ризику та лікування. Отже,
Хто може захворіти на туберкульоз?
Захворіти на нього може кожен, але є більш вразливі до захворювання групи людей: люди, які живуть із ВІЛ, люди, які довго контактують із хворими на туберкульоз у заразній стадії, люди, які мають шкідливі звички (тютюнопаління, вживання наркотиків, зловживання алкоголем тощо), люди із супутніми захворюваннями, що призводять до пригнічення імунітету, наприклад, цукровий діабет, діти, які не отримали БЦЖ, працівники охорони здоров’я, ув’язнені.
Як проявляється хвороба?
Кашель, який триває понад 2 тижні, відкашлювання мокротиння або кровохаркання, біль у грудях, лихоманка та озноб (має значення навіть незначне підвищення — до 37-37,20С), пітливість, особливо вночі, втрата апетиту, підвищена слабкість або втомлюваність, безпричинна втрата ваги.
Симптоми можуть бути як усі разом, так і окремо. Якщо ви помітили схожі симптоми у себе чи близьких, якомога швидше зверніться до лікаря.
Як лікують туберкульоз?
Хворим на туберкульоз призначають комбінацію антибіотиків. Курс лікування триває щонайменше пів року.
У більшості випадків туберкульоз не потребує тривалої госпіталізації, хворобу можна лікувати і вдома, але все залежить від стану пацієнта та важкості перебігу захворювання.
Людина, яка регулярно приймає препарати, призначені лікарем, за 2-3 тижні стає безпечною для навколишніх — можна бути з близькими, вчитися або працювати. Туберкульоз — це лише тимчасова й виліковна хвороба, а не привід ставити життя на паузу.
Чи існує профілактика?
Найкращою профілактикою є вакцинація, яка проводиться на третій-п’ятий день життя, тобто в пологовому будинку. Єдиною вакциною проти туберкульозу є жива вакцина БЦЖ.
У немовлят та дітей віком до 5 років, які мали контакт зі збудником туберкульозу, є високий ризик розвитку важких, поширених форм захворювання, таких як туберкульозний менінгіт та міліарний туберкульоз.
Якщо дитина не отримала вакцину в пологовому, щепитися можна у педіатра або сімейного лікаря.
Важливо зазначити, що впродовж 2022 року в Хмельницькому обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі взято на облік з діагнозом туберкульоз 350 хворих, що на 24 особи більше, ніж у 2021 році (ріст на 7%). Показник захворюваності в Україні зріс на 2,5%. Серед тих, хто захворів, 31 військовий та 15 внутрішньо переміщених осіб. Також на сьогодні, з приводу туберкульозу, лікується 14 осіб, серед яких дві дитини до 3-х років, одна дитина — з діагнозом туберкульоз/СНІД.
Однак потрібно держати в голові, що туберкульоз виліковний, за умови якнайшвидшого звернення за медичною допомогою і призначення лікування, яке за жодних обставин не можна переривати.
Будьмо здорові та пам’ятаймо: наше життя на нашій відповідальності!