З початку березня на Хмельниччині фіксують приріст захворювання на COVID-19. У середньому приріст складає 20 відсотків за тиждень. Крім того, в області виявили новий підвид коронавірусу. Це стало темою пресконференції, ініційованої Міністерством охорони здоров’я та Центром громадського здоров’я.

Як повідомив Микола Габрикевич, директор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар області, на Хмельниччині від коронавірусу наразі лікується 2135 хворих, з них 246 перебувають у лікарнях, серед хворих 44 дитини.
Щотижня центр контролю та профілактики хвороб відправляє зразки аналізів до київської лабораторії, щоб визначити штам коронавірусу. В Україні зараз циркулюють штам «Омікрон» та ще десять підтипів вірусу. Головний санітарний лікар повідомив, що на Хмельниччині днями зафіксовані перші випадки циркуляції нового підвиду коронавірусу, так званого «Кракена».
Він дуже швидко передається від людини до людини, має значно коротший інкубаційний період і всі ті ускладнення, що й інші штами, пояснила Ярина Романишин, лікарка-імунолог, регіональна тренерка ВООЗ із вакцинації від COVID-19. Вона наголосила, що є два шляхи набути захисту від інфекції. Перший — перехворіти. Це складний шлях і ненадійний, адже інфекція може знищити організм поки цей захист виробиться. Другий, контрольований спосіб отримати імунітет — це ввести вакцину з доведеною безпечністю та надійністю.
«Ми знаємо, що ні одужання від COVID-19, ні вакцинація не дають тривалого захисту. Тому існують рекомендації щодо повторних щеплень. Зокрема, для людей, які перехворіли на коронавірус. Вважається, що такий гібридний імунітет є надійнішим», — зазначила Ярина Романишин.
Пік захворюваності на коронавірус припав, як відомо, на 2021 рік. Тоді, за словами Аліни Костенко, начальниці відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації, регіональної координаторки з COVID-вакцинації, від ускладнень коронавірусу померли майже 3 тисячі жителів нашої області. Вона зазначила, що 85 відсотків людей, які померли від COVID-19, — люди, старші 65 років, однак відсоток вакцинації у цій групі є дуже малим.
«У зоні ризику також люди з певними хронічними та соматичними захворюваннями — хвороби легень, серця, печінки, нирок. Вони також мають підвищений ризик захворювання, ускладнень і смерті від коронавірусу. Також фактором ризику є цукровий діабет і надмірна маса тіла. Варто зробити щеплення і людям з неадекватною роботою імунної системи через хвороби — ВІЛ-інфікованим, пацієнтам, які отримують хімієтерапія, людям після трансплантацій органів чи кісткового мозку», — додала лікарка.
Також у групі ризику вагітні жінки. Їм фахівці радять зробити щеплення у будь-якому триместрі вагітності. Наголошують, що є велика кількість досліджень, які підтверджують безпечність та ефективність такої вакцинації для вагітної та плоду. А материнські антитіла, які вагітна передасть дитині після народження, захищатимуть новонародженого від COVID-19 ще декілька місяців.
На Хмельниччині діють
91 пункт щеплення і 32 мобільні бригади. Однак вакцинують лише до тисячі людей за тиждень. В області є препарати Comirnaty — майже 4300 доз і CoronaVac — понад 24000 доз. Фахівці додають, що дітей можна щеплювати від коронавірусу з 5 років. Для цього розроблена спеціальна вакцина Comirnaty. Від дорослої вона відрізняється лише тим, що має меншу утричі дозу антигену. Дітям із 12 років можна робити щеплення двома дозами звичайної вакцини Comirnaty (Pfizer-BioNTech).
З початку 2022 року МОЗ забезпечило майже 100 відсотків амбулаторних закладів на Хмельниччині необхідними медикаментами, які є базовими для пацієнтів із діагнозом «ковід». Тобто, якщо швидкий тест проведений лікарем є позитивним на COVID-19, то людина відразу і безплатно отримує необхідні лікарські засоби, пояснили фахівці.
Так, вакцинація не гарантує того, що вже не захворієте на COVID-19, — у цьому з її противниками можна погодитися. Проте варто особливо зважати на те, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання і знижує ризик важких ускладнень, у тому числі. й тих, що призводять до летальних випадків. Саме вакцинація забезпечує імунітет від наступних можливих інфекцій, зумовлених штамами вірусу. Науково підтверджено, що бустерна доза посилює стійкість організму до хвороби і дає кращий захист від нових штамів коронавірусу.
З коронавірусом не жартують, і про це багато хто знає з власного гіркого досвіду.