Вроджені вади розвитку (ВВР) — головна причина малюкової смертності у розвинутих країнах світу. Саме тому в 2015 році за ініціативи 12 провідних організацій світу з охорони здоров’я започатковано відзначати щорічно 3 березня Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку.

Проблеми, пов’язані з ВВР, особливо актуальні для України. Як зазначила завідуюча медико-генетичною консультацією Хмельницького міського перинатального центру Наталя Зимак-Закутня, доведено, що на виникнення більшості вроджених вад у дітей впливають фактори навколишнього середовища (тератогенні фактори), зокрема, іонізуюча радіація, алкоголь, дефіцит мікронутрієнтів.
Багаторічні дослідження, проведені у рамках Програми запобігання вродженим вадам розвитку ОМНІ — мережі спільно з управліннями охорони здоров‘я Рівненської, Хмельницької та Волинської облдержадміністрацій, свідчать, що популяційні частоти таких ВВР як аненцефалія, спинно-мозкова кила, мікроцефалія, мікрофтальмія, зрощені близнюки, фетальний алкогольний синдром є одними із найвищих в Європі. Причому частоти вад невральної трубки, мікроцефалії та мікрофтальмії є ще вищими у Рівненському Поліссі, котре зазнає постійного впливу низьких доз іонізуючої радіації внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.
За період 2000-2014 років у Хмельницькій, Рівненській та Волинській областях зареєстровано 1199 випадків вад невральної трубки. З них 299 — у дітей, які народилися живими. У ранньому віці померло 68 (23 відсотки) дітей. Тобто втрачено загалом 968 життів!
Однак, наголошує Наталя Олегівна, щонайменше 600 дітей з них могли б народитися здоровими, якби їхні матері вживали за 2-3 місяці до зачаття дитини фолієву кислоту. Тобто, виходить, ціна життя дитини — вартість однієї упаковки фолієвої кислоти (майже 10 гривень). У той же час, за цими дослідженнями, у 2010-2014 роках з 4797 опитаних вагітних жінок лише 7 відсотків вживали фолієву кислоту для запобігання вад невральної трубки.
Однією з найважливіших причин ВВР (зокрема, мікроцефалії) є також пренатальний вплив алкоголю. Дослідження свідчать, що понад    3 відсотки вагітних жінок вживають алкоголь у значних дозах, що може призвести до ураження дитини ще до народження. Діти з фетальним алкогольним синдромом (ФАС) є під загрозою соціального сирітства, бо майже половина з них потрапляє в Будинки дитини. Такі діти часто помирають, не досягнувши віку одного року, — 7,1 відсотка.
Світ зобов’язаний діяти, аби запобігати виникненню вроджених вад розвитку. Кількість вад невральної трубки можна зменшити на 50 відсотків. Кошти для цього (вживання фолієвої кислоти) є мінімальними, ресурси для запровадження такої програми існують і в областях, і в державі.
Так само необхідна широка освітня кампанія про негативний вплив алкоголю на розвиток дитини до народження, яка й сприятиме запобіганню мікроцефалії та інших вроджених вад.
Населенню Полісся необхідно зменшити вплив іонізуючої радіації через дихальні шляхи (вдихання диму, пилу) і накопичення її в організмі внаслідок споживання продуктів харчування (особливо лісових ягід та грибів!). Лише у такому випадку можлива профілактика лейкемії, раку та порушень розвитку до і після народження. Можливості для цього треба вишуковувати.
Цьогоріч світ відзначатиме 30-у річницю Чорнобильської катастрофи і 5-у річницю трагедії на АЕС Фукусіма. Іонізуюча радіація, як твердять багато державних організацій та Всесвітня організація здоров’я, є канцерогеном і мутагеном. Але фахівці також наголошують, що іонізуюча радіація є ще й тератогеном (тобто, важливим фактором виникнення вроджених вад розвитку)!
Найкращий старт у житті — це народження без вроджених вад розвитку, яким можна запобігти.
Для отримання інформаційних матеріалів з питань вроджених вад розвитку можна звертатися за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..