Надрукувати
Категорія: Орбіта краєзнавця
Перегляди: 2879

Їх у Товтрах розгледів дослідник Генріх Бельке.

Такого висновку він дійшов, вивчаючи відособлені підвищення, які мають кратеровидну форму і тягнуться з північного заходу на південний схід.

Густав Бельке народився 24 липня 1810 в селі Пилява (нині Старосинявського району). У ранньому дитинстві залишився сиротою, але здобув досить непогану освіту в Меджибізькій школі, яку утримували своїм коштом князі Чарторийські. Тут він досконало вивчив німецьку, французьку та англійську мови. Природознавство викладав у школі Юлій Ковалевський, котрий пізніше став ученим і працював у Віденському університеті.
У 1830 році Густав Бельке поселився в Кам’янці-Подільському. Працював перекладачем у канцелярії цивільного губернатора, секретарем повітового суду та колезьким реєстратором, секретарем канцелярії Римо-католицької церкви.
Не маючи класичної университетської освіти, він у вільний від роботи час, самостійно — за допомогою лекцій Віденського університету — отримав знання про природу.
Оскільки системної інформації про флору і фауну Поділля тоді ще не було, Бельке сам вивчав природу краю, склав бібліографію з природничої тематики, удосконалив зоологічну термінологію.
Результати своїх багаторічних досліджень Бельке виклав у кількох работах. Найвідоміші з них «Короткий нарис натуральної історії Кам’янця-Подільського» і «Нарис натуральної історії Кам’янця-Подільського». У них представлені дані про рослини і тварини на території від міста Смотрич на півночі до Жванця на півдні, від Оринина на північному-заході до сіл Китайгород і Демшин на сході та південному сході. Саме у цих роботах він і висловив гіпотезу про те, що Товтри мають вулканічне походження.