Пам'ятник легендарному кошовому встановлений завдяки президенту Франції Шарлю де Голлю.
У 1966 році з офіційним візитом до СРСР приїхав президент Французької Республіки Шарль де Голль. Перебуваючи в Києві, він несподівано звернувся до керівників республіки з проханням побувати на могилі Івана Сірка – національного героя Франції...

Тоді ж він розповів ошелешеним українським високопосадовцям, що у 1644 році посол Франції граф де Брежі найняв на французьку службу 2500 козаків під командуванням Івана Сірка. Цей загін взяв участь в облозі фортеці Дюнкерк, яку французи безуспішно намагалися здобути протягом кількох років. Однієї ночі козаки, підпливши до цитаделі з моря, увірвалися до центральних фортів. Вражений Мазаріні – фактичний правитель Франції – направив у Дюнкерк одного з найкращих скульпторів того часу Калло, аби той створив два погруддя Сірка. Один з них і досі знаходиться в Луврі у Парижі, а інший стоїть на центральній площі Дюнкерка.
Почувши цю розповідь, високопосадовці терміново відрядили транспортний літак із спеціалістами. За добу вони встановили гранітну дошку з написом: «Тут похований кошовий отаман Війська Запорозького Іван Сірко». А ще «насадили» парк із деревами та декоративними кущами…
Наступного дня, приїхавши до Капулівки, Шарль де Голль зупинив машину за кілометр від могили кошового і велично й урочисто ніс до неї квіти пішки.
А через рік на основі реконструкції учениці Михайла Герасимова Галини Лебединської відлили погруддя кошового і встановили пам’ятник у селі Капулівка (неподалік від Нікополя) – на той час третій у світі.