Таку вишиванку можна побачити лише у Зінькові. Особливість декору, крою, кольорове вирішення композицій. До прикладу, у сусідніх селах – Адамівка та Станіславівка вишивали сорочки вже в іншій кольоровій гамі, інший вигляд мають окремі елементи.

Сьогодні у Зінькові залишилася єдина вишивальниця, яка вишиває сорочки за старовинними зразками. І якщо не звернути увагу спільноти на відродження традиційної зіньківської сорочки – цей скарб зникне назавжди, так і залишившись експонатом в музеї чи прикрасою приватної ко- лекції, наголошують фахівці з питань охорони і збереження нематеріальної культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.

Саме тому їхню ініціативу щодо внесення зіньківської сорочки до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини активно підтримали педагоги Зіньківського навчально-виховного комплексу, завідувачка Зіньківським шкільним краєзнавчим музеєм Валентина Когут та Галина Бернацька – відома на Хмельниччині майстриня декоративно-ужиткового мистецтва.

Як відомо, раніше нематеріальною спадщиною краю визнано технологію виготовлення ковбаси зіньківської (чорної) та зіньківського хліба. Крім того, Зіньків славиться пам’ятками архітектури національного значення: Михайлівська дерев’яна церква 1769 року, Садибний будинок першої половини ХІХ століття, Костел Святої Трійці 1450 року, Фортеця XII-XIV століття, в селі Адамівка розташована Покровська церква 1773 року.

Перспективи розвитку культурної туристичної галузі стародавнього, багатого на привабливі для туристів об’єкти Зінькова та інших сіл громади, і справді широкі.

Залучення грантових коштів, які використовують громади, надихають і голову Зіньківської територіальної громади Анатолія Кедися. Зберегти унікальні скарби рідного краю і привернути до них увагу багатьох поціновувачів у силах тих, хто по-справжньому пишається і дорожить спадком своїх предків.