В області за 8 місяців 2016 року відмічається стабілізація, а за деякими нозологічними  формами і зменшення захворюваності населення на інфекційні хвороби. Завдяки профілактичним заходам не реєструвалась захворюваність черевним тифом, дифтерією, кором, туляремією. Своєчасно проведені протиепідемічні заходи в осередках захворювань дали можливість не допустити  розповсюдження та втримати на поодиноких випадках такі захворювання, як: епідемічний паротит, краснуха, лептоспіроз.

Захворюваність населення на гострі кишкові інфекції практично відповідає показникам захворюваності за аналогічний період минулого року.  За поточний період 2016 року на 35% зменшилась захворюваність на рота-вірусні інфекції, до поодиноких випадків зведена захворюваність на дизентерію та вірусний гепатит А. В той же час відмічається висока кількість захворілих на гастроентероколіти. Окремо необхідно відмітити збільшення на 33% захворюваності на сальмонельоз за рахунок групових спалахів, які відбулись в побуті. Як і раніше, переважно хворіють діти, в поточному році відсоток захворілих дітей склав 60.
Для кишкової групи інфекцій притаманна сезонність. Більше люди хворіють переважно в літній період та на початку осені, коли температура повітря сприяє активності та розмноженню мікроорганізмів, які викликають дані захворювання. З огляду те,  що хвороба передається через брудні руки, при вживанні неякісної їжі та води, слід в першу чергу, дотримуватись правил особистої гігієни, овочі та фрукти, якими багата осінь, потрібно перед вживанням обдавати окропом,  зберігати продукти в холодильнику та не купувати на стихійних ринках.
Щодо крапельної групи інфекції (кашлюк, епідемічний паротит, вітряна віспа), то традиційно захворюваність реєструється переважно серед дитячого населення.
Заслуговує на увагу зменшення захворюваності населення на туберкульоз органів дихання на 6%, легень на 6,7%.
Наголошу, що в поточному році в Хмельницькій області захворюваність на грип збільшилась в чотири рази, гострі респіраторні інфекції – на 4%. Ссьогодні ми знаходимось в передепідемічному періоді із захворювання на  грип. За прогнозами науковців на території країни в новому епідемічному сезоні 2016-2017рр. вірогідніше всього збільшиться кількість захворілих на грип, незважаючи на те, що будуть циркулювати віруси грипу, які викликали захворюваність в минулих роках. Тому, не очікуючи епідемічного сезону, потрібно щеплюватись вакцинами, які зареєстровані в Україні. Це основний спосіб захистити себе від захворювання на грип.