Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 1019

Інформація, яку розповсюдило Представництво ООН, вражає: Україна має найнижчий рівень планової вакцинації у світі.

Невтішні цифри надало і Міністерство охорони здоров’я України: станом на серпень 2017 року лише 30 відсотків українських дітей повністю вакциновані від кору, 10 – від гепатиту В і тільки три відсотки – від дифтерії, кашлюка, правця.
Першопричина такого становища – на совісті чиновників, які вчасно не забезпечили своїх громадян необхідними вакцинами. А друга – занепокоєння і навіть страх батьків перед щепленням дитини.
Як державна статистика співвідноситься з місцевою, можна простежити на прикладі Кам’янця-Подільського. Ось що зазначає лікар-інфекціоніст міської дитячої поліклініки Наталія Кібрік: «Із 954 дітей першого року життя, які повинні пройти первинний вакцинальний комплекс проти дифтерії, тільки дев’ять відсотків щеплені. Ревакцинація, яка направлена на підтримку поствакційного імунітету проти цієї хвороби, у дітей шестирічного віку має кращі показники – 36 відсотків, а 16-річного охоплює вже 47. Підвищити цифри спромоглися завдяки надходженню вакцини останніми місяцями.
Стосовно щеплення проти кору, паротиту, краснухи ситуація також покращилася завдяки надходженню вакцин: нині 86 відсотків дітей річного віку щеплені. Але для шестирічних малюків вакцини для повторного щеплення немає, тож показник дуже низький – лише шість відсотків. Відтак можливий спалах захворюваності дітей на ці інфекційні хвороби».
39 відсотків кам’янецьких дітей отримали вакцину БЦЖ (проти туберкульозу). Її не було у місті два роки, хоча щеплення потрібно робити на третій день після народження. Зараз вона в наявності, тож лікарі вакцинують і новонароджених, і дітей до двох років.
Усім новонародженим роблять щеплення проти гепатиту В (хвороба Боткіна). Тисячі українців є носіями вірусу цієї хвороби, яка може призвести до розвитку цирозу та раку печінки. Сьогодні вакцина проти гепатиту В дозволяє батькам захистити дітей від цих наслідків.
Нині у місті зростає захворюваність гепатитом А. Тільки в жовтні зафіксовано 15 випадків захворювання серед дорослого населення. Оскільки цей вид гепатиту має циклічність у 10 років, то 2017 рік імовірно є піком циклу. Хвороба передається через брудні руки, посуд, воду, тож потрібно ретельніше дотримуватися гігієни у побуті.
Традиційно холодної пори року нас підстерігає грип. Інфекціоністи закликають робити щеплення проти нього. Але якщо в минулі роки можна було хоча б купити вакцину за власні кошти в аптеках, то цього року її навіть не завезли. На жаль, світ не хоче працювати із таким нестабільним суспільством, як українське. Закордонна фармація випускає певну партію вакцин на замовлення держави, а в нас «роздувають» такі провокаційні кампанії проти щеплення, що є ризик відмови від закупівель.
– Найкращі показники з вакцинації у Кам’янці-Подільському були десять років тому, коли загальна імунізація населення становила 95 відсотків і нас визнавали як найкращий регіон зі щеплення, – каже головний лікар Кам’янець-Подільської дитячої поліклініки Тетяна Очеретенко. – Решта п’ять відсотків «відмовників» могла ходити, не боячись інфекційних хвороб, бо серед мешканців вони «не циркулювали».
Сьогодні все змінилося. Показник вакцинованих дітей молодшого віку впав до 50 відсотків, а впродовж останнього року знизився аж до 30. Це дуже загрозливо, адже, зауважте: проводяться щеплення проти смертельно небезпечних хвороб!
Нещодавно у трьох областях України діти перебували під апаратом штучного дихання, бо захворіли правцем («стовбняк»), і волонтери шукали атоксин, щоб не дати померти малюкам. Якщо віспу завдяки щепленням ліквідували, то правець є в землі і його неможливо повністю знищити.
Останні декілька років вакцина надходила дуже нерегулярно. При такому дефіциті не ставилося питання охопити дітей вакцинацією стовідсотково. Якщо діти мали протипоказання до вакцинації, ми на ній не наполягали. Йшли назустріч свідомим батькам, які шукали варіанти проведення щеплення
(деякі купували вакцини в аптеках за власні кошти).
За останні три місяці стан змінився на краще: ми отримали вакцини у великій кількості за кошти державного бюджету. Нині є вакцини проти правця та дифтерії для різних вікових груп, поліомієліту, кашлюка, гемофільної інфекції, кору, паротиту, краснухи. За кошти місцевого бюджету закуплений туберкулін, який дозволяє діагностувати таку небезпечну хворобу, як туберкульоз.
Немає нічого надзвичайного в тому, що в дитини при щепленні виникають невеликі побічні реакції. Може бути біль чи припухлість на місці уколу, незначне підвищення температури, які минають через декілька днів. Головне, до кожної дитини підходити індивідуально. Ось чому перед щепленням медики запитують, чи є у дитини проблеми зі здоров’ям, алергічні реакції на ліки чи продукти. Якщо дитина алергик, або має інші діагнози, потрібно її підготувати до процедури. У лікарів є можливість провести щеплення в умовах стаціонару, щоб не було страху в батьків, а дитина перебувала під наглядом. Якщо вже з’явилися ускладнення (триденна температура за 39 градусів, болить нога чи рука, з’являється задуха), тоді, безумовно, рекомендуємо дитину направити у стаціонар.
Кожен лікар під час спостереження за дитиною, якій зробили щеплення, повинен діяти професійно і чесно. Якщо бачить серйозні реакції, потрібно скласти екстрене повідомлення про них до Державної служби з контролю якості лікарських засобів. Такі звернення дають право на заміну і вивчення певної серії вакцини, припинення її використання.