Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 1323

— На території нашої області лабораторно підтверджено майже сто випадків захворювання на грип, — повідомила головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна. Оксана Вікторівна зазначила також, що кількість захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип зростає. Втім, медики мають усе необхідне для проведення специфічної терапії.

Нині по області циркулює вірус грипу типу А. Особливо небезпечний вірус каліфорнійського грипу — Н1N1. Саме він може викликати вірусну первинну пневмонію, яка стрімко розвивається протягом доби. Тому будьте пильними! Якщо у хворого температура сягає 40 градусів і дуже важко збивається, якщо він відчуває біль за грудиною, негайно звертайтеся до лікаря.
Що ж стосується вакцинації від грипу, то Оксана Вікторівна зауважила, що вакцинуватися від грипу уже пізно. Адже організму не вистачить часу, аби виробити відповідні антитіла (пік епідемії прогнозується на середину січня). Взагалі ситуація з вакцинацією склалася таким чином. Оскільки щеплення проти грипу нині не є обов’язковим, а лише рекомендоване, то держава у цьому процесі ніякої участі не бере. Усе відпущено на приватні руки. Медичні працівники, які входять до групи ризику, звісно, вакцинувалися, але зробити це було досить складно: вакцини просто не вистачає. Зрештою, про це свідчать й цифри: лише 150 тисяч доз для всієї України!
Тому залишається займатися профілактикою і вірити, що вона буде ефективною: мити руки, провітрювати приміщення, промивати носа, уникати місць масового скупчення людей. При нагоді ліпше пройти одну чи дві зупинки пішки, ніж проїхати у переповненому тролейбусі...
Саме на таких заходах профілактики грипу та ГРВІ наголошує і лікар загальної практики сімейної медицини з міста Хмельницького Лариса Мігаль. Лариса Альбінівна нагадує, що вірус передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом: під час розмови, кашлю, чхання і просто при тісному контакті (на відстані 2 метрів хворий на грип уже небезпечний для вас).
Грип є надто небезпечним для представників груп ризику. Зокрема: дітей до 5 (особливо до 2) років; вагітних жінок; людей віком від 65 років; людей, хворих на діабет, хронічні серцево-судинні та легеневі захворювання тощо.
Ефективним методом профілактики є рання вакцинація. Також необхідно (якщо є можливість, звичайно) уникати контакту з хворою людиною; не торкатися очей, носа, рота немитими руками; повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми. Важливо промивати слизову носоглотки соляними розчинами (1 чайна ложка солі на 1 літр кип’яченої охолодженої води).
Взагалі, грип — найнепередбачуваніше захворювання, перебіг якого неможливо спрогнозувати. Віруси весь час мутують, з’являються нові штами.
У цьому сезоні передбачається чотири вірусних загрози: В, Н3N2, H1N1 та Коксакі.
Клінічними ознаками грипу є: різке підвищення температури тіла (більше 38 градусів), можливо, без супроводжуючих симптомів; головний біль; біль у м’язах, у горлі; кашель, нежить; закладення носа.
Лариса Альбінівна окремо характеризує вірус Коксакі. Він потребує симптоматичної допомоги, ніяких ускладнень не викликає. Клінічно проявляється у вигляді підвищення температури, можуть з’явитися висипи на тілі, подібні до вітрянки. Температуру, вищу 38 градусів, необхідно збивати. Якщо на тілі багато пухирців, бажано обробити вражену ділянку антисептиком.
У боротьбі з підступним ворогом — грипом, наголошують медики, слід бути дуже уважним. Повторюємо знову: якщо захворіли, температура дуже висока (сягає 40 градусів) і її не вдається збити ніякими засобами, негайно викликайте лікаря. Робіть це, не зволікаючи й хвилини. З грипом треба боротися усіма доступними методами.
Насамкінець бажаємо усім міцного здоров’я.