Згідно з постановою Міністерства охорони здоров’я, у селах триває закриття ФАПів. Брак медперсоналу в сільській місцевості особливо відчувається з початком війни і поверненням додому воїнів. Психологічні та тілесні травми вимагають постійної уваги, але не завжди бійцям є фізична змога вибратися до фахівців у район чи область (не останню роль у цьому відіграють нерегулярне транспортне сполучення та стан доріг). Відповідно, для самопорятунку сільські мешканці звертаються до представників народної медицини. Пропонуємо вашій увазі поради знаного на Красилівщині травника Степана СЕМЕНЮКА із села Кульчини.

Творець дуже мудро сотворив світ: де людина народилася, там для неї ростуть ліки від хвороб тілесних та душевних. Чуємо: “Всі проблеми через нерви”, “Нехай викинуть все з голови і продовжують жити” або “Потрібно думати позитивно і забути про неприємності”. Складається враження, що емоційні розлади можуть бути лише у слабохарактерних людей. Та це недалекоглядна думка. Жахіття війни, де на кожному кроці чатує смерть, біль та кров, не минають безслідно. І не  вина бійців у тому, що тіло і психіка  не витримують. Для полегшення побічних дій лікарі рекомендують медикаменти. Однак, коли людина не змінить спосіб життя, не допоможуть і найдорожчі ліки. Чисте повітря, вода,  сонце, відпочинок, фізичні вправи,  здорове харчування, утримання від шкідливих звичок та віра у Бога — запорука здоров’я.
Все, що ми їмо, впливає на наше тіло, у т. ч. на ефективність роботи мозку. Антидепресанти підсилюють концентрацію сератонину, який дуже необхідний нашому організму. Він виконує різну роботу в мозку і тілі.  Підвищити його рівень можна і природними засобами, до прикладу, вживаючи насіння гарбуза (не пересушене), капусту, цільні зерна пшениці або вівса, ядра мигдалю та  шпинат. Корисні вуглеводи, джерела енергії, знаходяться у картоплі, ягодах ожини, макаронних виробах із борошна грубого помелу, броколі.
Нестача жирних кислот “тягне” депресивний стан. Поповнить дефіцит  омега-3 і омега-6, кукурудзяна та соняшникова олія, грецькі горіхи, листова капуста, квасоля, мелене насіння льону (3-4 столові ложки щодня).
Дефіцит фолієвої кислоти (вітамін В9) збільшує ризик психічних розладів. Гарним джерелом вітамінів є горох, звичайна та багатоколірна квасоля, висівки пшениці, плоди та соки цитринових. Висівки потрібно промити, воду зілляти, а кашу вживати перед їжею тричі на день по одній чайній ложці. Курс-два тижні. Третій тиждень по одній столовій ложці тричі на день. Затим зробити перерву. Висівки “виметуть” із організму шлаки та токсини.
Для покращення притоку крові у мозок слід обмежити вживання молочних, м’ясних і жирних страв.
Змінити звички важко, тому варто скласти меню на 3-4 дні і підібрати необхідні продукти.
Побільше фізичної активності. Півгодини-година роботи на свіжому повітрі у саду, на городі, подвір’ї, будівництві ефективно знімає симптоми психічного розладу легкої та середньої форми — фактично так само, як антидепресанти. Подібні заняття допоможуть не зосереджуватися на собі і відволікатися від негативних думок. Не починайте з важких навантажень, бо це швидко роздратує і  бажання пропаде. Почніть з малого — щодня невелика прогулянка. Головне систематичність. Поїздіть на велосипеді або візьміть гантелі. Але якщо є цукровий діабет чи проблеми із серцем обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Більше пийте води. Рекомендується  до двох літрів на добу. Здавна відомо, що найкраще пити з глиняного посуду. Перед цим треба потримати горня двома руками аби вода “впізнала” того, хто п’є і віддала все необхідне.
Відмовтеся від алкоголю, сигарет і кави. Це важко, але можливо. Не впадайте у відчай! Досить викорінити одну шкідливу звичку, й решта — зникнуть. Прислухайтеся до своєї душі. Напишіть список, що корисного ви отримаєте, коли їх позбудетеся. Щодня читайте і додавайте наступні пункти.
Потурбуйтеся про повноцінний сон. У спальні мають були лише найнеобхідніші речі і бажано дерев’яні, глиняні, полотняні. Позбудьтеся дзеркал, світлин, книг, телевізора, зрізаних квітів і несвіжої води. Не пускайте сторонніх. Облаштуйте куточок для вранішньої і вечірньої молитов. Найкращий час для початку відновлення сил — сон за дві години до опівночі. Для поліпшення сну народна медицина рекомендує трави: глід, валеріану лікарську, буркун лікарський, материнку, суницю  лісову, калину, люцерну, м’яту, пустирник, ромашку, цикорій, тмин, хміль, череду, яснотку білу, мелісу, спориш тощо. Коли нервова система збуджена, можна взяти трави яснотки білої і листя шавлії по 100 г, шишок хмелю 75 г, подрібнити і перемішати. Дві столові ложки збору звечора покласти у термос і залити двома склянками окропу. Вранці процідити, приймати по 100 г чотири рази на день за 30 хвилин до їжі. При нервових зривах допоможе 75 г кореня валеріани і 100 г цвіту глоду. Приготування та вживання, як у попередньому рецепті.
Якщо нервова система виснажена, зміцнити її допоможуть трави споришу та пустирника. Візьміть по 100 г подрібніть  і перемішайте. Дві столові ложки збору звечора покладіть  у термос і залийте двома склянками окропу. Вранці процідіть, приймайте по 100 г чотири рази на день за 30 хвилин до їжі. За таким же принципом готується трава золототисячника, лишень треба врахувати, що вона дуже гірка.
Бажано вживати продукти бджільництва.
Загальні рекомендації для відновлення біологічного ритму:
 намагайтеся лягати спати не пізніше 22.00;
 постійно спіть в одній і тій же кімнаті, на одному і тому ж ліжку;
 через 10 хвилин після сходу Сонця, гуляйте 30 хвилин;
 не допускайте шуму в спальні;
 спіть 7-8 годин на добу;
 не дивіться уночі на годинник — це збільшить хвилювання і не дозволить розслабитися;
 не займайтеся фізичними справами безпосередньо перед сном. Активність збуджує нервову систему і ускладнює засипання. Краще прийняти ванну, послухати заспокійливу музику, почитати духовну літературу.
Запарте  дві жмені сінної полови і жменю солі. Вилийте у ванну з теплою водою. Вкладіться зручно, заплющте очі і повільно рахуйте від ста до одного. Потім згадайте щось приємне з дитинства чи юності, у т. ч. запахи, кольори, звуки. Уявіть своє серце, яке потужно жене кров чистими  судинами, оздоровлюючи тіло. Зосередьтеся на тому, що спричинило вашу гризоту і попросіть Божої допомоги. Вона обов’язково прийде. Читайте Євангеліє, відвідуйте храм, спілкуйтеся зі священиками чи капеланами. Якщо ви не готові зробити це зараз — заплануйте на майбутнє. Давно доведено духовний зв’язок із психічним здоров’ям. У віруючих людей розлади психіки бувають украй  рідко.
Вірите ви чи ні, але розлади психіки, депресію, відчуття непотрібності можна вилікувати. Ви не залежні від медикаментів на все життя. Кожна людина має свого Ангела-охоронця, котрий допомагає протягом цього життя і потойбіччя. Моліться: “Милий мій Ангелу-охоронцю! Уклінно дякую тобі за те, що був зі мною дотепер. І прошу надалі бути при мені. Оберігай мене і мою родину від усіляких бід та напастей. Навчи гармонії душі і тіла. Будь посередником між мною і Богом. Господь Бог сподобиться покликати мене на суд праведний, поможи прийти достойно і як належить. Амінь”.
Мої племінники тривалий час воювали на сході України, нині — волонтери. Приїжджаючи у коротку відпустку на кілька днів, завжди брали проскурки, над якими сільський священик служив літургію. На фронті шматочки цих проскурок роздавали побратимам. Хлопці не відмовлялися, берегли, бо були переконані — це їхнє спасіння від ран і смерті.
Повертаючись додому, деякі воїни зустрічаються з байдужістю з боку влади. Впевнений, таке ставлення не мине для цих людців марно, — гріх доведеться спокутувати. У Всесвіті ніщо безслідно не зникає.
Не падайте духом, вірте у себе! Візьміть за приклад наших параолімпійців.