На Хмельниччині в рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ: взаємодія заради змін»  побували голова громадської організації «Центр UA» Олег Рибачук та міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун. Питання реформування медичної галузі та подолання корупції у державі вони обговорили з представниками влади та громадськості у Хмельницькому, Шепетівці, Кам’янці-Подільському.

Мета публічних консультацій — залучити до розробки системи впровадження реформ найактивніші спільноти на місцях, наголосив Олег Рибачук. Цим і займатимуться ГО «Центр UA» та  Уляна Супрун найближчі півроку у кожній області. Вважають: щоб реформа медичної галузі вдалася, треба врахувати думку громадськості.
 Міністр охорони здоров’я повідомила, що в Хмельницькому вона побувала з консультаціями і у військовій частині. Адже паралельно проводять реформу військової медицини: за завданням Президента готуються до вступу у НАТО у 2020 році. Також відвідала обласну поліклініку, де порадила запровадити програму «Поліклініка без черг». Уляна Супрун підкреслила: за попереднього міністра Квіташвілі над стратегією реформи медичної галузі в Україні півтора року працювали кращі фахівці охорони здоров’я держави, Всесвітньої організації ОЗ, ООН, Міжнародного фонду «Відродження». Створили стратегію, як за п’ять років замість діючої системи підтримки інфраструктури запровадити систему оплати послуг в медицині. А нинішня команда взяла ці напрацювання за основу, лише скоротила термін реалізації до трьох років.
Під кінець минулого року Кабмін прийняв концепцію зміни фінансування охорони здоров’я та нову концепцію громадського здоров’я. Відтепер велику увагу приділять превентативній медицині, профілактиці, імунізації, як це є у країнах Заходу. Фінансуватимуть і розвиватимуть первинну ланку: сімейних лікарів, педіатрів, лікарів внутрішньої медицини для дорослих (так зватимуться терапевти). Кожен українець тепер має обрати собі лікаря, підписати з ним угоду на рік. І так за кожного пацієнта лікар отримає напряму кошти з держбюджету («гроші ходять за пацієнтом»).
З часом лікарі, які покажуть хороші результати оздоровлення своїх підопічних, отримають і доплату. Кошти — державну страховку — будуть виплачувати напряму через новостворену Національну службу здоров’я (це ті ж кошти медичної субвенції). З наявних цьогоріч коштів, зауважила Уляна Супрун, уже можуть платити щонайменше 1000 гривень на рік на родину з двома дітьми. Тож для лікаря, який за теперішньої системи  отримує майже 3000 гривень, планується дохід 10 — 40 тисяч гривень на місяць. Він буде і податок сплачувати. А от на заклади вторинної ланки зменшиться навантаження, і відповідно, й фінансування. Значно зменшиться, кажуть реформатори, потреба у спеціалізованій допомозі, стаціонарному лікуванні. У вторинній ланці фінансуватимуть «кожен випадок» чи «кожну послугу». Але в цю ланку зміни прийдуть наступного року, а закінчать реформу у 2019 році.
Нині, повідомила міністр, обговорюється фінансування гарантованих для громадян послуг: первинної ланки та екстреної медичної допомоги. Це буде цілковито з державних коштів чи частково — із місцевих? Може, держава буде утримувати інфраструктуру, а на місцях забезпечать ліки та витратні матеріали? Наразі в державі створюють єдину диспетчерську систему, яка дозволить зібрати статистичні дані: скільки потрібно карет швидкої, персоналу. За підсумками зустрічі з міським головою Олександром Симчишиним, обласному центру МОЗ надає технічне обладнання для запуску диспетчерської системи екстреної медичної допомоги,  повідомила Уляна Супрун.
Йшлося на презентації і про впорядкування цін на ліки у державі. За трьома програмами кошти за ліки щодо найпоширеніших захворювань: серцево-судинних, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми будуть відшкодовані за рахунок держави. Хворий зможе придбати і дорожчі ліки, але різницю мусить доплатити. Ціни на ліки будуть не «плаваючі», а фіксовані через референтні ціни з сусідніми державами, пообіцяла міністр. Повідомила: ведуться перемовини з іноземними фармацевтичними компаніями щодо зниження відпускних цін для дистриб’юторів, щоб українці мали більший вибір ліків. Крім того, запровадять перелік ліків, які мають підтверджений фармакологічний ефект, відпускаються за рецептами, і будуть закуповуватися через комунальні і державні структури. Всі інші засоби теж будуть у продажу, бо ж вільний ринок. Але між лікувальними та допоміжними засобами  має бути розмежування, як це практикують в інших країнах. Цей крок формуватиме культуру використання ліків у пацієнтів і лікарів, вважає міністр.
Уляна Супрун відповіла на актуальні запитання хмельничан щодо ходу медичної реформи. Зустрілася із представниками галузі у Хмельницькому медичному коледжі. Учасники ГО «Центр UA» провели публічні консультації з громадськими активістами краю щодо обговорюваних проблем реформування.