Кілька місяців поспіль багато людей не в змозі придбати необхідні медичні препарати. Якщо раніше проблем з ліками не було, хіба що ціни на них «кусалися», то тепер зробили «краще» — життєво необхідні препарати фактично зникають з аптечних полиць і стають дефіцитом.

Внаслідок таких із дозволу сказати «реформ» у скрутній ситуації опинилися хворі на діабет, гіпертоніки та астматики. Зі слів медиків та аптечної асоціації, такі вимушені проблеми почалися тоді, коли Міністерство охорони здоров’я     взялося за врегулювання цін на ліки — планували впровадити так зване референтне ціноутворення. Ніби хотіли як краще, а вийшло як завжди. Непродумані законодавчі акти спричинили патову ситуацію.
 Адже майже сотню найменувань ліків заборонили продавати через нібито завищені ціни. Тепер фармацевтичним компаніям взагалі невигідно ввозити в Україну окремі медикаменти, бо аптеки сьогодні їх не в змозі закупити у дистриб’юторів  та виробників.
Тож поки що аптечні заклади розпродують залишки минулого року, а нові вкрай необхідні медпрепарати закуповувати не готові. Постає питання: як же бути з медичними препаратами, які потрібні для підтримання життєдіяльності хворих на згадані недуги?  На жаль,  у вищих ешелонах влади проблеми в цьому не бачать і  впевнені, що на чорний ринок ліків це аж ніяк не вплине. Але ми добре знаємо, якщо немає потрібних медпрепаратів у аптеці, то на так званому чорному ринку вони завжди знайдуться, але вже за цінами вищими, ніж були. Тільки-от хто дасть гарантію, що ті ліки придатні до вживання, мають ліцензію та виготовлення з дотриманням відповідних технологій.
Щоправда, наш «турботливий» уряд планує з 1 квітня запустити програму «Доступні ліки», на яку, до речі, витрачено півмільярда гривень. Як вона спрацює – побачимо, але хворим людям від того не легше. Ці препарати потрібні їм вже сьогодні Тому якимось чином мають самі про себе подбати та дочекатися, що у квітні на аптечних полицях все ж таки з’являться вкрай необхідні для них медикаменти.