Результат пошуку зображень за запитом "піст не дієта"

З понеділка (27 лютого) розпочався Великий піст. Триватиме він до Великодня, який православні цьогоріч відзначатимуть 16 квітня. 

Звісно, не треба плутати піст зі звичайною дієтою. Адже піст — це відмова не лише від певної їжі, а й усіх шкідливих звичок, розваг. Це — час для каяття, для роздумів, молитви. Найкращий період для нашого з вами духовного очищення.
Однак у цей період церква закликає мирян утримуватися від їжі тваринного походження, аби очищення людського організму було справжнім. Бо ж утримання від їжі якраз не лише лікує тіло, а й теж очищає душу, відроджує психологічну гармонію, сприяє духовному вдосконаленню людини.
Як же правильно дотримуватися посту з точки зору медицини? Як, можливо, не нашкодити собі, як домогтися гармонії? Про це ми попросили розповісти лікаря загальної практики сімейної медицини Хмельницького Центру ПМСД №2 Ларису МІГАЛЬ:                                        

— Великий піст — найсуворіший і найтриваліший з усіх церковних постів. Найголовніше, звичайно, у цей період забути про шкідливі звички — суворо заборонено палити й вживати спиртне. З їжі слід відмовитися від молока, м’яса, яєць, здобних хлібобулочних виробів, солодощів.
За церковними канонами дозволяється рослинна їжа: овочі, фрукти, олія, сухофрукти, соління, горіхи, гриби, бобові, сірий і чорний хліб, каші з різноманітних круп. Під час посту лише двічі (на свято Благовіщення і на Вербну неділю) дозволяється їсти рибу, і то нежирних сортів.
Якщо людина здорова, то піст піде їй лише на користь. Рослинна їжа багата клітковиною, тому вона сприяє нормалізації обміну речовин, очищає організм від токсинів, шлаків, виводить радіонукліди. Таким чином відбувається омолодження організму. Але, не забувайте, їжа повинна бути різноманітною та свіжоприготовленою.
— Отже, піст — унікальна можливість очистити організм не лише духовно, а й фізично. Але чи можемо стверджувати, Ларисо Альбінівно, що суворе утримання від їжі може бути корисним однозначно для всіх?
— Однозначності й категоричності тут, звичайно, бути не може. Адже кожен людський організм має свої особливості, більше того, свої хвороби. Тому та людина, яка вирішила постити, повинна дотримуватися певних правил.
Правило перше: перед початком посту треба обов’язково відвідати свого лікаря і дізнатися, чи немає у вас протипоказань до різкої зміни режиму харчування.
— А кому ж піст, особливо суворий, протипоказаний?
— Дотримання суворого посту категорично протипоказане дітям та підліткам (зростаючому організму необхідне повноцінне й збалансоване харчування), вагітним жінкам, матерям, які годують немовлят. А також — хворим з артеріальною гіпертензією, жовчнокам’яною хворобою, захворюваннями шлунково-кишкового тракту (в тому числі виразкою шлунку, гастритом), серцевою та нирковою недостатністю, онкологічними захворюваннями, порушеннями психіки, людям, які займаються важкою фізичною працею.
Розумієте, різка зміна раціону й відмова від звичних продуктів може стати причиною загострення багатьох хронічних хвороб. Часом люди, які вперше вирішили дотримуватися посту, доходять до крайнощів і відмовляють собі в їжі навіть тоді, коли відчувають значну слабкість. Бували випадки, що таких хворих у непритомному стані забирала «швидка». Тим часом навіть священики запевняють, що під час посту головне — не обмеження їжі (це вже не піст, а просто дієта), а молитва і духовне вдосконалення.
— У чому полягає друге правило, Ларисо Альбінівно?
 — Правило друге: пісний стіл обов’язково повинен бути різноманітним. В основі вашого раціону мають бути каші (до 10 видів), це нескладно, адже вибір круп у нас багатющий. Необхідно споживати бобові, в тому числі й соєві продукти — незамінне джерело білка. Додатково до каш щодня слід вживати кілька страв з овочів, грибів, фруктів. Не забувайте про горіхи, які дуже корисні для нашого організму. Вони можуть бути будь-якими, але найдоступніші для нас, звісно, волоські — дуже смачні й поживні. Обов’язково у раціоні олія: соняшникова, лляна, оливкова. Бажано споживати її у сирому вигляді, адже при смаженні вона, навпаки, стає шкідливою.
— Тому про пиріжки й пончики, смажені на олії, а також і про смажену картоплю варто забути, Ларисо Альбінівно?
— Звичайно, адже ці страви, хоч вони й пісні, ніякої користі вашому організму не принесуть. Більше того, завдадуть шкоди. Уже краще ту картоплю запекти або зварити у лушпайках. І з’їсти з квашеною капустою з цибулею та олією.
Взагалі, у багатьох людей, які дотримуються посту, меню дуже одноманітне: пісний борщ, каша, присмачена смаженою цибулею, та ж варена картопля. Але це неправильно, існує безліч пісних страв, які містять необхідні нам поживні речовини, і дуже смачні. Варто пам’ятати, що повноцінний і смачний піст — дороге задоволення. Пісні продукти (як правило, це здорові продукти) коштують недешево.
— І ще, скажіть будь ласка, як слід виходити з багатоденного посту? Адже відразу наїстися освяченої ковбаси та крашанок з хроном й холодцем — пряма дорога до лікарняного ліжка?
— Так, і це є нашим третім правилом. Виходити з посту, особливо, дуже суворого, потрібно грамотно. А перед Великоднем за церковними канонами взагалі належить три дні голодувати. Тож справді, якщо після такого обмеження накинутися на їжу за святковим столом, це може закінчитися викликом «швидкої», що, на жаль, і трапляється.
Тому за святковим столом не варто багато їсти, тим більше, вживати спиртні напої. Взагалі, вихід з посту краще починати з молочних продуктів — йогурту, нежирного сиру. Яйце можна з’їдати лише одне на день, м’ясо і рибу додавати поступово. Починати найкраще з нежирної риби — по 150-200 грамів на день. І тільки через тиждень можна починати їсти м’ясо. Таким чином вдасться адаптувати організм до переходу на звичний раціон харчування. І, зауважте, уникнути зайвих кілограмів. Адже, зазвичай, під час посту люди худнуть, але потім, неправильно виходячи з нього, не тільки повертаються до попередньої ваги, а й набирають зайву.
Тому раджу дотримуватися цих основних правил. Адже мова йде про ваше здоров’я.
Та, найголовніше, не забувайте про духовне очищення, не ображайте ближніх своїх, не лихословте, допомагайте усім, хто потребує вашої допомоги, моліться.