Але протиботулічної сироватки нині немає.

Ні, звісно, вона існує. Просто нині її немає в нашій області, як і по всій Україні. Препарат, який раніше завозився з Росії, у нас не зареєстрований. Тому всі, кому випало нещастя захворіти на ботулізм, всілякими правдами й неправдами доводилося добувати цю сироватку приватним шляхом. І справа уже навіть не в тому, що все робиться за власні кошти і нема надії на підтримку рідної держави, а в тому, що будь-яка затримка у процесі лікування може загрожувати хворому смертю.
 Уже ж маємо у Києві один летальний випадок. І кількість осіб. які захворіли на ботулізм після споживання в’яленої риби, на жаль, не зменшується.
 Органи Держпродспоживслужби не втомлюються знову й знову застерігати і навчати правилам, дотримання яких дозволить нам не захворіти на цю недугу. Адже ботулізм — це хвороба, якій можна запобігти.
 Розповісти усе про ботулізм ми попросили начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ігоря БАЛАНЮКА:

— Ботулізм – важке харчове отруєння, летальність від якого сягає 20 відсотків. Ось чому ми неодноразово звертались до населення області з роз’ясненнями, як правильно переробляти сировину та зберігати готові  продукти і, насамперед, консерви домашнього виготовлення.
 На жаль, як показує час, ці застереження не завжди беруться до уваги. У минулому році в області перехворіло на ботулізм 7 чоловік. На сьогодні захворюваність стає все гострішою проблемою. В першу чергу це пов’язано з різким збільшенням виготовлення консервів у домашніх умовах, а це значно збільшує ризик виникнення харчових токсикоінфекцій, серед яких ботулізм займає далеко не останнє місце. За нашими спостереженнями, більшість – це поодинокі випадки, рідше — сімейні вогнища, причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена в домашніх умовах. Ще раз наголошую – в домашніх умовах!
 — Ігоре Михайловичу, яка ситуація із захворюваністю у цьому році?
— Вже у поточному році зареєстровано п’ять випадків захворювання на ботулізм. Чинником передачі збудника були: консервована м’ясна продукція домашнього виготовлення (паштет, ковбаса, тушонка, сало), гриби, риба консервована.
 Хочемо застерегти мешканців області від вживання в’яленої риби, виробником якої є ФОП Меркурій А. В. (м. Світловодськ, вул. Будівельників, 16/27), постачальником риби є ТОВ «Чудо-Юдо» (м. Світловодськ Кіровоградської області), оскільки, ймовірно, від вживання цієї продукції зареєстровано в Києві три випадки захворювання, у тому числі один летальний.
 — Які ще продукти можуть стати причиною захворювання на ботулізм?
— Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише уже згадані продукти, а й консерви з овочів та фруктів, копченості, солена продукція, яка виготовлена в домашніх умовах, без дотримання ретельної обробки сировини.
 — Якщо ж, незважаючи на перестороги, все-таки, не вдалося уникнути отруєння, що робити? Які симптоми цього захворювання?
— Ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму складає від шести годин до однієї доби, а частіше він коливається від 8 до 12 годин. Захворювання розпочинається гостро. З’являється двоїння в очах, послаблюється зір — так званий «зір в тумані» або сітка перед очима, виникає розлад мови, сухість у роті,  нестійка хода, головний біль, боляче ковтати, жувати. Тому після перших проявів захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою. У жодному випадку не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення хворих до медиків, коли захворювання переходить у важкий ступінь, і настає параліч дихання, а згодом і смерть.
 — Нагадайте, будь ласка, ще раз, яких правил необхідно дотримуватися при консервуванні тих чи інших продуктів.
— Отже, основні правила, яких повинно дотримуватися населення при виготовленні харчових продуктів, у тому числі консервованих у домашніх умовах:
— ретельно обробляти тару, сировину для виготовлення консервів (мити, ошпарювати, кип’ятити);
— при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів і більше, при якій ботулотоксин гине;
—  суворо дотримуватися умов зберігання продукції;
— у жодному випадку не вживати консерви, які мають ознаки бомбажу (тобто здуття ), або маєте сумніви щодо їхньої якості.
— перед вживанням консервів ретельно їх прогрівати або кип’ятити упродовж 15-20 хвилин,  вживати того ж дня, оскільки токсин ботулізму в більшості не змінює зовнішній вигляд, смак і запах харчового продукту;
— не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію, ковбасу домашнього виготовлення.
 Якщо ви будете ретельно дотримуватися таких правил, то зможете уникнути цього важкого захворювання.
Ми дякуємо Ігорю Михайловичу за розмову. Дослухайтеся фахових порад. Бережіть своє здоров’я. Бо у нашій державі порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих. Прикро, але чим далі, тим більше впевнюєшся, що практично в усіх ситуаціях розраховувати доводиться лише на власні сили. Ось лише де ті сили брати?