Наші медики, знаємо, аби працювати за кордоном, повинні свій диплом підтвердити. Тобто, скласти певні іспити, ще й не рідною мовою. І я часто думаю: а якби медикам з-за кордону довелося працювати в нас, і ніхто не вимагав би в них ніякого підтвердження, як довго вони змогли б протриматися в наших умовах? У районній лікарні, приміром, чи більше того, фельдшерсько-акушерському пункті в якомусь селі, де про будь-яке обладнання часто-густо лише мріють, а Інтернетом, як кажуть, і не пахне? Питання, швидше, риторичне. Бо в наших реаліях можуть працювати лише наші медики, ставлячи при цьому правильні діагнози, призначаючи відповідне лікування, підтримуючи пацієнта добрим словом.

Юля Шолудько, фельдшер із села Браїлівка, що у Новоушицькому районі, цьому тільки починає вчитися. У січні цього року після закінчення Кам’янець-Подільського медичного училища прийшла вона у рідне село на роботу. Між іншим, професія медика не була омріяною — спочатку хотіла стати фармацевтом. Але для вступу до інституту не вистачило лише півбала. Тому цілий рік довелося чекати наступної вступної кампанії. Але Юля не просто чекала. Вона закінчила курси перукарів і півроку працювала у перукарні в Новій Ушиці. Одночасно знову готувалася складати тести ЗНО, займалася з репетиторами. І тепер уже остаточно визначилася з вибором професії: стане медиком!
 Студентське життя було напруженим, але вчилася залюбки. Так само залюбки нині працює. Хоча, самі розумієте, роботу сільського фельдшера важко назвати легкою. Тим більше, коли ще й інші обов’язки треба виконувати, приміром,  у грубці палити. Але Юля це робить охоче, зранку розпалить, і вже через годинку приміщення теплом наповнюється, затишком.
 Фельдшерським пунктом у Браїлівці нині пишаються. Бо ще донедавна, лишень як Юля прийшла на роботу, розташовувався він у старому приміщенні, де стіни були вкриті пліснявою, і навіть заходити туди не хотілося. Саме тоді з ініціативи голови Новоушицької об’єднаної територіальної громади Олега Московчука на сесію було винесено питання про надання іншого приміщення для медпункту. Одноголосно вирішили виділити приміщення колишньої сільради. За словами головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Наталі Фінагеєвої, виділено також кошти на ремонт — 183 тисячі гривень. Ремонт зроблено якісний — поставлено пластикові вікна, побілено стіни, відреставровано сходи. Наталя Миколаївна каже, що задоволені усі: і мешканці села, і медики. Медпункт повністю забезпечений дровами.    
До речі, додає Наталя Миколаївна, незабаром буде завершено капітальний ремонт ще одного ФАПу — у Рудківцях. Гроші на нього теж виділено із бюджету ОТГ: 607 тисяч гривень. Триває ремонт медпункту і в Ставчанах. Позиція голови ОТГ Олега Московчука однозначна: фельд-
шерські пункти у селах необхідно зберегти. Адже це не лише медична допомога для селян. Це для них і психологічна, і соціальна підтримка, що нині особливо багато значить.
 Що ж стосується Браїлівки, то молоденьку фельдшерку тут відразу полюбили: і привітна, і старанна, і роботу свою знає,  про здоров’я мешканців села дбає. Щиро засмучується, що люди часто-густо нехтують профілактикою, елементарним обстеженням.
 — Ось приїжджав до нас пересувний флюорограф, — розповідає Юля. — А прийшли обстежитися лише 27 чоловік (всього у нас 794 мешканці)! А я ж усім повідомляла, просила прийти. Дуже шкода.
 Село у них величеньке, тож без транспорту фельдшеру не обійтися. І він у неї є — велосипед! На виклики, як правило, їздить на ньому.
 А взагалі найбільш до вподоби Юлі різноманітні маніпуляції — любить робити ін’єкції. І рука, як мовиться, легка в неї. Це і пацієнти підтверджують. Ось, приміром, Олександр Віталійович Трачук, знаний на всю околицю майстер  копання криниць, тихенько зізнається, що понад усе боїться уколів. Але їхня Юля так їх робить, що навіть він не відчуває.