Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 887

Після публікації інтерв’ю з начальником управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергієм Кіндзерським («ПВ» № 11 від 1 березня 2018 року) читачів газети особливо зацікавили питання отримання пільгових путівок до санаторіїв.
Сергій Анатолійович зазначив, що їхні фахівці разом із закладами охорони здоров’я провели значну роз’яснювальну роботу щодо запровадження з 1 січня 2018 року нової системи забезпечення застрахованих осіб такими путівками. Значно збільшилася кількість лікувально-профілактичних закладів області, які мають право за рішеннями лікарсько-консультативних комісій рекомендувати хворим санаторне реабілітаційне лікування. Також розширився перелік профільних реабілітаційних відділень та санаторіїв.
Пропонуємо читачам відповіді на найбільш поширені запитання.

— До кого звертатися за путівкою хворому, якщо трапилася травма у побуті або перенесене важке захворювання чи операція?
— Перш за все — до лікарів, завідувачів відділень та голів ЛКК. Якщо вам відмовлять чи не захочуть роз’яснити, слід звертатися за консультаціями до керівників та фахівців відділень Фонду в містах та районах області за місцем розташування медичних закладів, де хворі проходять стаціонарне лікування. Якщо пацієнти перебувають у закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування у місті Хмельницькому, необхідно звертатися до Хмельницького міського відділення, що розташоване за адресою: вул. Кам’янецька, 170. Можна проконсультуватися у відділі медичних та соціальних послуг обласного управління за адресою: вул. Подільська, 3/1-а, каб. 21, або за тел. 0382-65-60-14.
— Чи кожному мешканцю нашої області можна поїхати до санаторію? Яка процедура отримання путівки?
— Право на відновлювальне лікування за рахунок коштів Фонду мають лише застраховані (тобто працюючі особи, які сплачують або за яких сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також члени сімей застрахованих осіб – це діти в супроводі батьків, опікунів або піклувальників.
При настанні страхового випадку під час перебування хворого в стаціонарі, відповідно до медичних показань, за рекомендаціями лікаря та за наявністю висновку ЛКК медичного закладу, хворий може самостійно вибрати санаторій, який є у переліку (розміщений на офіційному сайті виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України www.fssu.gov.ua), для проходження реабілітації.
Процедура замовлення путівки дуже проста. Лікарі запрошують відповідального фахівця Фонду, з яким тісно співпрацюють. Уточнюються всі необхідні дані та побажання хворого. І практично у триденний термін оформляється тристоронній Договір між хворим, відділенням Фонду та санаторієм.
Граничні розміри витрат у 2018 році на компенсацію вартості одного ліжко-дня лікування для однієї застрахованої особи складають 600 гривень (з ПДВ), за путівкою матері і дитини — 920 гривень, для супроводжуючої особи — 420 гривень.
Строк перебування на реабілітації визначається лікарями за наявністю медичних показань та за бажанням хворого, але не більше 24 днів.
Під час лікування в санаторії хворі перебувають у двомісних номерах зі всіма зручностями. До їхніх послуг — усі необхідні діагностичні та лікувальні процедури за медичними показами. Із зазначеної суми вартості кожна третя частина використовується на лікування, харчування та проживання. Витрати на лікування супроводжуючої особи не передбачені.
— Сергію Анатолійовичу, у який період захворювання чи травми направляються хворі до санаторіїв?
— Після закінчення гострого періоду захворювання чи травми, у разі наявності обмеження життєдіяльності та виконання трудових обов’язків.
Зауважте: на весь період реабілітації — із врахуванням часу на проїзд до санаторію та у зворотному напрямку — видається окремий листок непрацездатності, як продовження попереднього лікарняного під час перебування в стаціонарі.
При направленні на реабілітацію хворих дітей-інвалідів до 18 років листок непрацездатності видається одному із працюючих батьків (опікуну або піклувальнику), який виховує дитину з інвалідністю, лікарем до від’їзду в санаторій на весь період лікування за наявності висновку ЛКК про потребу стороннього догляду.
— До яких санаторіїв направляють хворих застрахованих осіб і з якими діагнозами?
— У переліку санаторно-курортних закладів, який постійно оновлюється, зазначені різні профілі медичної реабілітації.
Наприклад:
1. Для вагітних подолянок на випадок ускладнення вагітності можна запропонувати такі санаторії: «Україна», що у смт Ворзель Київської області; «Авангард» у м. Немирів Вінницької обл.; Клінічний санаторій ім. Пирогова, «Лермонтовський», що на Одещині; «Карпати» у Закарпатській області та інші. Слід зазначити, що оздоровлення вагітної у санаторно-курортних умовах проводиться без видачі листка непрацездатності, оскільки вагітність є природним фізіологічним станом жінки (а не наслідком захворювання чи травми). А рекомендацію щодо направлення у санаторій можна отримати безпосередньо у жіночій консультації.
2. Для нашого підростаючого покоління — «зелена дорога» до санаторіїв: «Авангард» (Вінницька область), «Україна» (Київська область), «Березовий гай» та «Миргород» (Полтавська область), «Черемош» (Львівська область), «Поляна» (Закарпатська область) та інших. Показаннями для направлення хворих дітей у супроводі дорослих є оперативні втручання на органах зору, серці та легенях, а також цукровий діабет, перенесені опіки, захворювання легень нетуберкульозного характеру.
3. Після перенесення інсультів та інфарктів — нейрореабілітація у під- гострому періоді інсульту, черепно-мозкової травми, після оперативних втручань на судинах мозку найбільш ефективна у санаторіях: «Хмільник», «Карпати», «Черче», «Лермонтовський» (м. Одеса), «Конча-Заспа» та «Жовтень» (м. Київ), «Любень Великий» (Львівська обл.).
А в підгострому періоді інфаркту міокарда, після операцій на серці, пролікованої нестабільної стенокардії можна поїхати також у Київську область — санаторії «Жовтень» та «Україна», Львівську область — «Перлина Прикарпаття», на Волині у Шацькому районі — «Лісова пісня», а також у санаторіях «Карпати» та «Лермонтовський».
4. Якщо застрахована особа зазнала травми невиробничого характеру, м’язово-скелетна реабілітація проводиться у підгострому періоді після ортопедичних та травматологічних операцій, а також при ревматологічних захворюваннях у санаторіях: «Бердянськ» та «Великий Луг» Запорізької області, «Хмільник», «Авангард», «Карпати», «Черче», «Конча-Заспа», «Жовтень», «Любінь Великий», «Аркадія», «Лермонтовський», «Орізонт» тощо.
5. Хворі на цукровий діабет можуть лікуватися у санаторіях Закарпатської та Львівської областей, а також: «Миргородкурорт», «Авангард», «Хмільник», «Збруч» (смт Сатанів Городоцького району).
6. Після перенесених операцій санаторно-курортну реабілітацію можна пройти у підгострому періоді за наслідками оперативних втручань на органах зору, травлення, сечостатевої системи, оперативного та інструментального видалення каменів з нирок і сечових шляхів, ударно-хвильової літотрипсії, а також на жіночих статевих органах.
— Які пільги для учасників бойових дій, які повернулися на свої робочі місця, Сергію Анатолійовичу?
— Застрахована особа, яка брала безпосередню участь в антитерористичній операції, направляється (за бажанням у супроводі членів сім’ї: чоловік/ дружина, неповнолітні діти) до реабілітаційного відділення (за профілем медико-психологічна реабілітація) за рахунок коштів Фонду один раз після демобілізації за наявності відповідних медичних показань та оригіналу довідки про участь в АТО.
Нашим захисникам пропонуються реабілітаційні відділення санаторіїв на березі Чорного моря в Одеській області — імені Горького, «Скадовськ» та «Одеський», у Закарпатській області — «Верховина», на Вінниччині — «Авангард», в Івано-Франківській області — «Черче» та інші відділення, які є у переліку.
— Як може пролікуватися у санаторії людина, яка постраждала внаслідок нещасного випадку на виробництві?
— Згідно із законодавством, витрати на санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві та професійних захворювань Фонд фінансує повністю, якщо потерпілий має статус особи з інвалідністю та висновок медико-соціальної експертної комісії про потребу в санаторно-курортному лікуванні.
Право на безкоштовну путівку щорічно мають особи з інвалідністю І групи, один раз на два роки — з інвалідністю ІІ групи, один раз на три роки — ІІІ групи. За умови складання індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю потерпілі із ІІ та ІІІ групами інвалідності можуть проходити санаторно-курортне лікування щорічно.
У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторію за висновком МСЕК, за рахунок коштів Фонду компенсуються витрати на проживання та харчування на весь період перебування у санаторії супроводжуючої особи, а також на її проїзд.
Для отримання путівки потерпілому необхідно перебувати на відповідному обліку в будь-якому відділенні управління Фонду за місцем зберігання справи про страхові виплати, подати заяву за встановленою формою та окремі документи.
— До яких санаторіїв направляються потерпілі на виробництві?
— Потерпілі самостійно вибирають санаторно-курортний заклад, за профілем лікування згідно з медичними показаннями.
Встановлені граничні розміри витрат для відшкодування вартості одного ліжко-дня санаторно-курортного лікування потерпілого: з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку — 581 гривня, із наслідками інших травм та захворювань — 560 гривень (без ПДВ). Для перебування в санаторії супроводжуючої особи — відповідно 445 гривень та 470 гривень.
Найбільшою популярністю у подібних ситуаціях користуються санаторії: «Трускавецькурорт» та «Східницькі Карпати», що на Львівщині, «Авангард» у м. Немирів Вінницької області, «Оризонт», ім. Пирогова, «Куяльник» та «Золота Нива» на Одещині, «Лісова пісня» на Волині.
— Чи є протипоказання для направлення та лікування хворих й потерпілих до санаторіїв?
— За всіма профілями лікування у санаторно-курортних установах встановлені конкретні показання (діагнози), які в основному висвітлені у розмові, та протипоказання. Щодо них ви можете консультуватися з лікарями, які вас лікують, та членами лікарсько-консультативних комісій при закладах охорони здоров’я. Лікарі несуть безпосередню відповідальність за якість медичного відбору та направлення хворих до санаторіїв.
— Дякую, Сергію Анатолійовичу, за змістовне роз’яснення.